Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No i wyszła taka, jaką pamiętamy kilka lat temu. Może to zbieg okoliczności? Może lata praktyki? Nie wiemy. Wyszła idealna, dokładnie w punkt. W zasadzie to były pozostałości po udkach gęsich, bo potrzebowaliśmy do kotletów. Resztę jak zwykle zagospodarowaliśmy. Kuchnia zero waste lub jak wolimy nazywać No waste, jest kuchnią z rozmysłem. Nie marnujcie produktów! Jedynie co możecie, to zamarynować ;)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1866
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3126
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1966
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1866
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3126
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1966
Składniki
Pozostałości z udek i skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy około godziny. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Drób wyjmujemy, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, por pokrojony w piórka, starte jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy 20 min na wolnym ogniu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, dusimy na maśle, dodając lubczyk, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z kaszą i mięsem. Gotujemy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.