Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik na gęsinie

Krupnik na gęsinie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2160 Ocena: 48039

Dodano:

Odsłon: 2032

No i wyszła taka, jaką pamiętamy kilka lat temu. Może to zbieg okoliczności? Może lata praktyki? Nie wiemy. Wyszła idealna, dokładnie w punkt. W zasadzie to były pozostałości po udkach gęsich, bo potrzebowaliśmy do kotletów. Resztę jak zwykle zagospodarowaliśmy. Kuchnia zero waste lub jak wolimy nazywać No waste, jest kuchnią z rozmysłem. Nie marnujcie produktów! Jedynie co możecie, to zamarynować ;)

Składniki

  • 2 kości z udek gęsi z mięsem
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1/8 główki kapusty włoskiej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pozostałości z udek i skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy około godziny. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Drób wyjmujemy, studzimy, oddzielamy mięso od kości.
    Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, por pokrojony w piórka, starte jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy 20 min na wolnym ogniu.
    Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, dusimy na maśle, dodając lubczyk, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z kaszą i mięsem.
    Gotujemy do miękkości kaszy.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 16 stycznia Dzieki no waste powstaja najlepsze inspiracje kuchenne.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mironina 16 stycznia gęsina to jest to, wykorzystuję no waste, szczególnie dobry jest wywar z kości gęsi uprzednio upieczonej ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń