Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik na gęsto

Krupnik na gęsto

Autor:

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 1949

Dodano:

Odsłon: 930

Przepis na pyszny gęsty krupnik, na zimowe obiady.

Składniki

  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej średnio grubej
  • 200 g porów
  • 200g selera
  • 2 marchewki
  • 400 g białej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • biały pieprz, listek laurowy, 3 goździki, sól
  • 300g boczku wędzonego
  • 300g wołowiny (antrykotu)
  • 200 g ziemniaków
  • pół pęczka zielonej pietruszki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę dokładnie umyć w zimnej wodzie. Zagotować 2 litry wody, wsypać kaszę i gotować przez 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wszystkie jarzyny umyć, oczyścić i drobno pokroić (można zetrzeć na tarce ). Rozgrzać olej w dużym garnku i mieszając obsmażyć na nim warzywa. Rozgnieść ziarnka pieprzu i dodać razem z liściem laurowym i goździkami do jarzyn. Boczek oraz wołowinę pokroić w kostkę dodać do warzyw, kasze razem z wodą przełożyć do garnka z warzywami i mięsem i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez godzinę. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i włożyć do zupy (pół godziny przed końcem gotowania). Przed podaniem doprawić do smaku i dodać pokrojoną natkę pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń