Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto przed Państwem! Klasyka polskiego stołu. Pierwsza dama kuchni naszych babć! Duszę i ciało rozgrzewająca...Ta Dam! Zupa Krupnik! <tutaj oklaski> tudzież <piski i achy zachwytu> Reklama i polecanie zbędne Na rozgrzewkę róbcie Krupnik! Arek Gie
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 21
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 21
Składniki
Skrzydełka płuczemy, zalewamy zimną wodą (2-2,5 litra), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Usuwamy szumowiny i gotujemy przez około 20 minut. Dodajemy płaską łyżeczkę soli, liście laurowe i obrane warzywa. Gdy warzywa będą ugotowane, wyjmujemy łyżką cedzakową i kroimy. Po około 50 minutach od momentu wrzenia, wyciągamy skrzydełka, ostudzamy i oddzielamy mięso od kości (bez skóry). Kaszę płuczemy, dodajemy do wywaru i gotujemy przez 25 minut, aż kasza stanie się miękka. Wrzucamy pokrojone warzywa i kawałki mięs. Chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdyby zupa okazała się za gęsta, dolewamy trochę wrzątku. Podajemy z natką pietruszki.