Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5011
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5011
Składniki
W odpowiedniej wielkości garnka rozgrzewamy masło klarowane. Cebulę, korzeń pietruszki i selera, wszystko kroimy w kostkę, marchewkę w talarki i podsmażamy przez 5-7 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kaszę płuczemy na sitku, odstawiamy. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, dodajemy wędzoną kość schabową i przyprawy. Gotujemy przez 15-20 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i kaszę, a wyjmujemy kość schabową. Obieramy ją z mięsa i dodajemy mięso do zupy. Gotujemy wszystko razem przez ok. 30 minut. Dosmaczamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodajemy gałązkę świeżego lubczyku, cząber i dwie szczypty estragonu. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut i podajemy z pokrojoną natką pietruszki.