Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krupnik to zupa z moich dziecięcych czasów :) Tylko wtedy wersja była uboższa – ta jest bogatsza o wędzone żeberka, które nadają zupie wyjątkowy smak i aromat. Do tego jeszcze trochę śmietany i zupa będzie wystarczająco treściwa by posłużyć za obiad jednodaniowy :)
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 349
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11137
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3808
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1318
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 349
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11137
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3808
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1318
Składniki
Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż mięso zrobi się miękkie. Wówczas żeberka wyciągamy z wody, a gdy przestygną oddzielamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę i warzywa. Przekładamy do garnka z wywarem. Dodajemy kaszę i gotujemy 10 minut. Następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i drobno posiekany czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
Do zupy dolewamy śmietanę (wcześniej zahartowaną odrobiną gorącej zupy). Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy pokrojone mięso. Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.