Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krupnik to zupa z moich dziecięcych czasów :) Tylko wtedy wersja była uboższa – ta jest bogatsza o wędzone żeberka, które nadają zupie wyjątkowy smak i aromat. Do tego jeszcze trochę śmietany i zupa będzie wystarczająco treściwa by posłużyć za obiad jednodaniowy :)
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8449
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6848
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4675
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327261
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8449
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6848
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4675
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327261
Składniki
Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż mięso zrobi się miękkie. Wówczas żeberka wyciągamy z wody, a gdy przestygną oddzielamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę i warzywa. Przekładamy do garnka z wywarem. Dodajemy kaszę i gotujemy 10 minut. Następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i drobno posiekany czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
Do zupy dolewamy śmietanę (wcześniej zahartowaną odrobiną gorącej zupy). Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy pokrojone mięso. Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.