Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krupnik to zupa z moich dziecięcych czasów :) Tylko wtedy wersja była uboższa – ta jest bogatsza o wędzone żeberka, które nadają zupie wyjątkowy smak i aromat. Do tego jeszcze trochę śmietany i zupa będzie wystarczająco treściwa by posłużyć za obiad jednodaniowy :)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10096
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2719
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1846
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 707
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3943
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10096
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2719
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1846
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 707
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3943
Składniki
Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż mięso zrobi się miękkie. Wówczas żeberka wyciągamy z wody, a gdy przestygną oddzielamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę i warzywa. Przekładamy do garnka z wywarem. Dodajemy kaszę i gotujemy 10 minut. Następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i drobno posiekany czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
Do zupy dolewamy śmietanę (wcześniej zahartowaną odrobiną gorącej zupy). Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy pokrojone mięso. Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.