Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjny krupnik wzbogaciłam dodatkiem małych kuleczek mięsnych, które dodają wartości odżywczych potrawie. Zupa może być świetną opcją dla pracujących na przerwę w pracy.
Garnek, blacha do pieczenia, nóż, miska , praska do czosnku, maszynka do mielenia mięsa
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5377
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1726
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5269
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1773
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5377
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1726
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5269
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1773
Składniki
Kaszę przelać pod bieżącą wodą i wsypać do 1 litra wywaru lub wody. Doprowadzić do wrzenia, po czym zebrać pianę i zmniejszyć ogień na najmniejszy.
W tym czasie, kiedy kasza się wolno gotuje, obieramy i myjemy warzywa.
Najpierw dodajemy marchew pokrojoną w kostkę, przykrywamy pokrywką i gotujemy. W tym czasie kroimy ziemniaki i pietruszkę w kostkę.
Dodajemy szklankę wody i dalej gotujemy na wolnym ogniu.
Dodajemy lubczyk oraz seler naciowy, przykrywamy i dalej gotujemy. Monitorujemy zupę i od czasu do czasu zamieszany łyżką, bo w pewnym momencie trzeba będzie dodać następną szklankę wody.
Moczymy bułkę w mleku, po czym mielemy mięso przez maszynkę razem z czosnkiem.
Dodajemy jajko, przyprawy, bułkę i dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe pupleciki, które układamy na blasze do pieczenia.
Pulpeciki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza góra -dół.
Wrzucamy je do zupy i dalej gotujemy pod przykryciem. W tym czasie obieramy czosnek, przecieramy przez praskę i dodajemy do zupy. Wyłączamy z ognia i doprawiamy wszystkimi przyprawami do własnego smaku. Dodajemy natkę pietruszki, olej kokosowy. Zupa smakuje lepiej, kiedy jest dobrze przyprawiona, więc nie żałujmy pieprzu, papryki i pieprzu kajeńskiego.