Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjny krupnik wzbogaciłam dodatkiem małych kuleczek mięsnych, które dodają wartości odżywczych potrawie. Zupa może być świetną opcją dla pracujących na przerwę w pracy.
Garnek, blacha do pieczenia, nóż, miska , praska do czosnku, maszynka do mielenia mięsa
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 366
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 366
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Składniki
Kaszę przelać pod bieżącą wodą i wsypać do 1 litra wywaru lub wody. Doprowadzić do wrzenia, po czym zebrać pianę i zmniejszyć ogień na najmniejszy.
W tym czasie, kiedy kasza się wolno gotuje, obieramy i myjemy warzywa.
Najpierw dodajemy marchew pokrojoną w kostkę, przykrywamy pokrywką i gotujemy. W tym czasie kroimy ziemniaki i pietruszkę w kostkę.
Dodajemy szklankę wody i dalej gotujemy na wolnym ogniu.
Dodajemy lubczyk oraz seler naciowy, przykrywamy i dalej gotujemy. Monitorujemy zupę i od czasu do czasu zamieszany łyżką, bo w pewnym momencie trzeba będzie dodać następną szklankę wody.
Moczymy bułkę w mleku, po czym mielemy mięso przez maszynkę razem z czosnkiem.
Dodajemy jajko, przyprawy, bułkę i dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe pupleciki, które układamy na blasze do pieczenia.
Pulpeciki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza góra -dół.
Wrzucamy je do zupy i dalej gotujemy pod przykryciem. W tym czasie obieramy czosnek, przecieramy przez praskę i dodajemy do zupy. Wyłączamy z ognia i doprawiamy wszystkimi przyprawami do własnego smaku. Dodajemy natkę pietruszki, olej kokosowy. Zupa smakuje lepiej, kiedy jest dobrze przyprawiona, więc nie żałujmy pieprzu, papryki i pieprzu kajeńskiego.