Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjny krupnik wzbogaciłam dodatkiem małych kuleczek mięsnych, które dodają wartości odżywczych potrawie. Zupa może być świetną opcją dla pracujących na przerwę w pracy.
Garnek, blacha do pieczenia, nóż, miska , praska do czosnku, maszynka do mielenia mięsa
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3707
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3800
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 366
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 675
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3707
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3800
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 366
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 675
Składniki
Kaszę przelać pod bieżącą wodą i wsypać do 1 litra wywaru lub wody. Doprowadzić do wrzenia, po czym zebrać pianę i zmniejszyć ogień na najmniejszy.
W tym czasie, kiedy kasza się wolno gotuje, obieramy i myjemy warzywa.
Najpierw dodajemy marchew pokrojoną w kostkę, przykrywamy pokrywką i gotujemy. W tym czasie kroimy ziemniaki i pietruszkę w kostkę.
Dodajemy szklankę wody i dalej gotujemy na wolnym ogniu.
Dodajemy lubczyk oraz seler naciowy, przykrywamy i dalej gotujemy. Monitorujemy zupę i od czasu do czasu zamieszany łyżką, bo w pewnym momencie trzeba będzie dodać następną szklankę wody.
Moczymy bułkę w mleku, po czym mielemy mięso przez maszynkę razem z czosnkiem.
Dodajemy jajko, przyprawy, bułkę i dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe pupleciki, które układamy na blasze do pieczenia.
Pulpeciki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza góra -dół.
Wrzucamy je do zupy i dalej gotujemy pod przykryciem. W tym czasie obieramy czosnek, przecieramy przez praskę i dodajemy do zupy. Wyłączamy z ognia i doprawiamy wszystkimi przyprawami do własnego smaku. Dodajemy natkę pietruszki, olej kokosowy. Zupa smakuje lepiej, kiedy jest dobrze przyprawiona, więc nie żałujmy pieprzu, papryki i pieprzu kajeńskiego.