Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieprznik jadalny ceniony jest ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość. Dlatego te grzyby cieszą się zainteresowaniem kulinarnym nie tylko w Polsce. Moja dzisiejsza propozycja to zupa krem z kurek w stylu zachodnioeuropejskim, gdyż zazwyczaj we Francji czy Anglii najbardziej popularne są kremowe zupy grzybowe. Idealnym dodatkiem do tej zupy są grzanki ziołowo-czosnkowe. Te przygotowane w domu z włoskiej ciabatty lub francuskiej bagietki są niezwykle aromatyczne i chrupiące.
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 523
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1861
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 135
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 209
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 523
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1861
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 135
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 209
Składniki
Przygotowanie zupy: Kurki podsmażamy na maśle (odkładamy część usmażonych kurek do posypania zupy). Do kurek dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dodajemy sól morską, rozkruszone ziele angielskie, macis i szafran. Chwilę wszystko razem podsmażamy. Zalewamy wodą lub bulionem. Wlałam płynu, żeby pokrył ziemniaki i grzyby. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy wiejską kwaśną śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Wstępnie doprawiamy solą morską i pieprzem. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanie grzanek: Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą morską i tymiankiem. Ciabattę kroimy wzdłuż na 3-4 części. Smarujemy z jednej strony masłem tymiankowo - czosnkowym. Kromki kroimy w drobną kostkę. Grzanki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C, aż grzanki ładnie się zrumienią. Podczas pieczenia warto je kilka razy przemieszać, żeby równo się zrumieniły. Zupę podajemy posypaną grzankami, kurkami i natką pietruszki.