Do góry

Zupy Przepis na:

Kurkowa zupa krem podana z domowymi czosnkowo-tymiankowymi grzankami

Kurkowa zupa krem podana z domowymi czosnkowo-tymiankowymi grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 1347

Pieprznik jadalny ceniony jest ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość. Dlatego te grzyby cieszą się zainteresowaniem kulinarnym nie tylko w Polsce. Moja dzisiejsza propozycja to zupa krem z kurek w stylu zachodnioeuropejskim, gdyż zazwyczaj we Francji czy Anglii najbardziej popularne są kremowe zupy grzybowe. Idealnym dodatkiem do tej zupy są grzanki ziołowo-czosnkowe. Te przygotowane w domu z włoskiej ciabatty lub francuskiej bagietki są niezwykle aromatyczne i chrupiące.

Składniki

  • 4 młode ziemniaki
  • 500 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • ziele angielskie
  • kawałek macis(kwiat muszkatu)
  • szczypta szafranu
  • rosół/bulion warzywny lub woda
  • 2-3 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietany
  • grzanki:
  • ciabatta, najlepiej 1-2 dniowa
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • sól morska
  • natka pietruszki do posypania zupy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurkowa zupa krem podana z domowymi czosnkowo-tymiankowymi grzankami

Przygotowanie

  1. Przygotowanie zupy:

    Kurki podsmażamy na maśle (odkładamy część usmażonych kurek do posypania zupy). Do kurek dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dodajemy sól morską, rozkruszone ziele angielskie, macis i szafran. Chwilę wszystko razem podsmażamy. Zalewamy wodą lub bulionem. Wlałam płynu, żeby pokrył ziemniaki i grzyby. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy wiejską kwaśną śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Wstępnie doprawiamy solą morską i pieprzem. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

    Przygotowanie grzanek:

    Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą morską i tymiankiem.

    Ciabattę kroimy wzdłuż na 3-4 części. Smarujemy z jednej strony masłem tymiankowo - czosnkowym.

    Kromki kroimy w drobną kostkę. Grzanki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C, aż grzanki ładnie się zrumienią. Podczas pieczenia warto je kilka razy przemieszać, żeby równo się zrumieniły.

    Zupę podajemy posypaną grzankami, kurkami i natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń