Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczna - bo do błyskawicznego zrobienia lekka zupa z zielonego groszku, zabielana śmietaną. A jaka wyśmienita ;)
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 812
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 3122
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 812
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 3122
Składniki
Przygotowanie warzyw Groszek jak to groszek - oczywiście wyłuskany - opłukać i przejrzeć, żeby pozbyć się ewentualnej wkładki. Marchewkę pokroić w pół- lub ćwierć talarki. Ziemniak pokroić w kostkę, taką o boku 0,5-1 cm. I tyle.
Gotowanie zupy Groszek, marchewkę i ziemniaka wrzucić do garnka, zalać 1-1,5 l wody, posolić i gotować do miękkości warzyw. Potrwa to tak z 10 minut.
Zabielenie zupy O, i tutaj trzeba zrobić taki myk: zaraz po zakończeniu gotowania do filiżanki wlać chochelkę gorącej zupy, dodać 2 łyżki śmietany i wybełtać to dokładnie - idealnie zrobi się to ręczną trzepaczką do ubijania piany, wykonując w palcach jej trzonkiem ruchy obrotowe w tą i z powrotem. Tak wybełtaną śmietanę wlać do garnka z gorącą zupą i energicznie wymieszać. Zupy zabielonej śmietaną nie wolno już zagotowywać, bo zrobią się różne farfocle. Przed podaniem przyprawić jeszcze do smaku pieprzem i solą wg uznania. Smacznego.