Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łódzka zalewajka to tradycyjna zupa, bardzo podobna do klasycznego żurku. W zależności od województwa, może się delikatnie różnić dodatkami. Podstawa jednak jest taka sama, ziemniaki oraz żur na bazie zakwasu chlebowego.
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 19344
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 429
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8994
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 19344
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 429
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8994
Składniki
Zacznij od przygotowania ziemniaków. Obierz je, opłucz, pokrój w średnią wielkości kostkę. Marchewki i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Umieść warzywa w garnku i zalej 2 litrami wody. Zagotuj.
Grzyby namocz na 10 minut w wodzie. W tym czasie obierz cebulę, posiekaj ją drobno. Boczek pokrój w kostkę. Na małej patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż cebulę, boczek i grzyby, a następnie dodaj je do garnka z gotującymi się warzywami. Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Po 20 minutach, kiedy warzywa zmiękną, wlej zakwas.
Obierz ząbek czosnku, przeciśnij go przez praskę i dodaj do zupy. Dopraw majerankiem i natką pietruszki suszoną. Zapraw śmietanę z odrobiną zupy, a następnie przełóż całość do garnka. Gotuj jeszcze przez 10 minut.