Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łódzka zalewajka to tradycyjna zupa, bardzo podobna do klasycznego żurku. W zależności od województwa, może się delikatnie różnić dodatkami. Podstawa jednak jest taka sama, ziemniaki oraz żur na bazie zakwasu chlebowego.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1454
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 213
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1454
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 213
Składniki
Zacznij od przygotowania ziemniaków. Obierz je, opłucz, pokrój w średnią wielkości kostkę. Marchewki i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Umieść warzywa w garnku i zalej 2 litrami wody. Zagotuj.
Grzyby namocz na 10 minut w wodzie. W tym czasie obierz cebulę, posiekaj ją drobno. Boczek pokrój w kostkę. Na małej patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż cebulę, boczek i grzyby, a następnie dodaj je do garnka z gotującymi się warzywami. Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Po 20 minutach, kiedy warzywa zmiękną, wlej zakwas.
Obierz ząbek czosnku, przeciśnij go przez praskę i dodaj do zupy. Dopraw majerankiem i natką pietruszki suszoną. Zapraw śmietanę z odrobiną zupy, a następnie przełóż całość do garnka. Gotuj jeszcze przez 10 minut.