Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łódzka zalewajka to tradycyjna zupa, bardzo podobna do klasycznego żurku. W zależności od województwa, może się delikatnie różnić dodatkami. Podstawa jednak jest taka sama, ziemniaki oraz żur na bazie zakwasu chlebowego.
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 193
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 36
Dziś przedstawiam kolejny przepis prostej kuchni włoskiej (cucina povera), a...
Odsłon: 31
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 193
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 36
Dziś przedstawiam kolejny przepis prostej kuchni włoskiej (cucina povera), a...
Odsłon: 31
Składniki
Zacznij od przygotowania ziemniaków. Obierz je, opłucz, pokrój w średnią wielkości kostkę. Marchewki i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Umieść warzywa w garnku i zalej 2 litrami wody. Zagotuj.
Grzyby namocz na 10 minut w wodzie. W tym czasie obierz cebulę, posiekaj ją drobno. Boczek pokrój w kostkę. Na małej patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż cebulę, boczek i grzyby, a następnie dodaj je do garnka z gotującymi się warzywami. Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Po 20 minutach, kiedy warzywa zmiękną, wlej zakwas.
Obierz ząbek czosnku, przeciśnij go przez praskę i dodaj do zupy. Dopraw majerankiem i natką pietruszki suszoną. Zapraw śmietanę z odrobiną zupy, a następnie przełóż całość do garnka. Gotuj jeszcze przez 10 minut.