Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętacie swojski makaron? Ja pamiętam jak co niedzielę tato przygotowywał nam taki makaron do rosołu. W niedzielę obowiązkowo musiał być rosół ze swojskim makaronem , teraz to już prawie zapomniane, jest tyle różnego dobrego makaronu , ludzie zagonieni pracą , gdy mają chwilkę to lubią odpocząć a nie robić makaron - ale ja wiem że warto taki rosół ze swojskim makaronem smakuje całkiem inaczej.
wałek, miska, nóż, stolnica, garnek,
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3036
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 184
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 919
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 635
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3036
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 184
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 919
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 635
Składniki
Mąkę przesiać do miski wbić jajka, dodać sól, wodę, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. ( możecie nie dodawać wody , ale ja przygotowuję makaron tak jak robił mój tato jest pyszny). Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, zakryć ściereczką jedną część , a drugą rozwałkować cienko. Rozwałkowane ciasto pozostawić lekko do przeschnięcia następnie obsypać mąką, zwinąć w rulon. Kroić lekko po skosie w wąskie paseczki. Paseczki rozłożyć (rozrzucić na stolnicy w celu przesuszenia). W garnku zagotować wodę dodać soli, wrzucić makaron i zamieszać. Gotować do miękkości około 5 - 8 minut odcedzić, następnie makaron przelać zimną wodą. Odsączyć na sicie, a następnie przełożyć na talerze. Rada: Po dokładnym wysuszeniu makaron można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu. Czas przygotowania 30 minut + czas suszenia + czas krojenia
Makaron po rozwałkowaniu.
Makaron odłożony do wysuszenia.
Gotowy do spożycia.
Makaron zalany rosołem.