Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętacie swojski makaron? Ja pamiętam jak co niedzielę tato przygotowywał nam taki makaron do rosołu. W niedzielę obowiązkowo musiał być rosół ze swojskim makaronem , teraz to już prawie zapomniane, jest tyle różnego dobrego makaronu , ludzie zagonieni pracą , gdy mają chwilkę to lubią odpocząć a nie robić makaron - ale ja wiem że warto taki rosół ze swojskim makaronem smakuje całkiem inaczej.
wałek, miska, nóż, stolnica, garnek,
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 875
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 790
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 35
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 875
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 790
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 35
Składniki
Mąkę przesiać do miski wbić jajka, dodać sól, wodę, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. ( możecie nie dodawać wody , ale ja przygotowuję makaron tak jak robił mój tato jest pyszny). Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, zakryć ściereczką jedną część , a drugą rozwałkować cienko. Rozwałkowane ciasto pozostawić lekko do przeschnięcia następnie obsypać mąką, zwinąć w rulon. Kroić lekko po skosie w wąskie paseczki. Paseczki rozłożyć (rozrzucić na stolnicy w celu przesuszenia). W garnku zagotować wodę dodać soli, wrzucić makaron i zamieszać. Gotować do miękkości około 5 - 8 minut odcedzić, następnie makaron przelać zimną wodą. Odsączyć na sicie, a następnie przełożyć na talerze. Rada: Po dokładnym wysuszeniu makaron można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu. Czas przygotowania 30 minut + czas suszenia + czas krojenia
Makaron po rozwałkowaniu.
Makaron odłożony do wysuszenia.
Gotowy do spożycia.
Makaron zalany rosołem.