Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętacie swojski makaron? Ja pamiętam jak co niedzielę tato przygotowywał nam taki makaron do rosołu. W niedzielę obowiązkowo musiał być rosół ze swojskim makaronem , teraz to już prawie zapomniane, jest tyle różnego dobrego makaronu , ludzie zagonieni pracą , gdy mają chwilkę to lubią odpocząć a nie robić makaron - ale ja wiem że warto taki rosół ze swojskim makaronem smakuje całkiem inaczej.
wałek, miska, nóż, stolnica, garnek,
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Mąkę przesiać do miski wbić jajka, dodać sól, wodę, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. ( możecie nie dodawać wody , ale ja przygotowuję makaron tak jak robił mój tato jest pyszny). Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, zakryć ściereczką jedną część , a drugą rozwałkować cienko. Rozwałkowane ciasto pozostawić lekko do przeschnięcia następnie obsypać mąką, zwinąć w rulon. Kroić lekko po skosie w wąskie paseczki. Paseczki rozłożyć (rozrzucić na stolnicy w celu przesuszenia). W garnku zagotować wodę dodać soli, wrzucić makaron i zamieszać. Gotować do miękkości około 5 - 8 minut odcedzić, następnie makaron przelać zimną wodą. Odsączyć na sicie, a następnie przełożyć na talerze. Rada: Po dokładnym wysuszeniu makaron można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu. Czas przygotowania 30 minut + czas suszenia + czas krojenia
Makaron po rozwałkowaniu.
Makaron odłożony do wysuszenia.
Gotowy do spożycia.
Makaron zalany rosołem.