Do góry

Zupy Przepis na:

Meksykańska zupa z kurczakiem i makaronem

Meksykańska zupa z kurczakiem i makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 796

Dodano:

Odsłon: 1606

Rozgrzewająca i sycąca zupa z Meksyku. I jeszcze te zapachy kolendry i limonki. Nie mogę się oprzeć aby zrobić raz jeszcze. Kurczaka z powodzeniem można zastąpić ciecierzycą.

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 1 cebula, posiekana
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 250 g mięsa z piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżeczki nasion kminu, ubitych w moździerzu
  • 1/4 – 1/8 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka nasion kolendry, ubitych w moździerzu
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 pomidor, pokrojony w drobną kostkę
  • 200 g makaronu, np linguine lub spaghetti
  • sok z jednej limonki
  • Do dekoracji: garść liści kolendry, dymka, zielone części, ćwiartki limonki, awokado
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Meksykańska zupa z kurczakiem i makaronem

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę. Na średnim ogniu poddusić ją przez 2 minuty, dodać czosnek oraz kawałki kurczaka – smażyć 5-6 minut.

  2. Następnie dodać kmin, kolendrę, chili, liście laurowe, pieprz i sól – smażyć maksymalnie minutę, aby nie przywarło nic do dna. Dodać pomidora oraz bulion i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.

  3. Dodać do garnka makaron i gotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zdjąć z ognia.

  4. Dodać sok z limonki i przyprawić solą, pieprzem do smaku.

  5. Podajemy w miseczkach, udekorowane kolendrą, plastrami awokado, limonką i dymką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 lutego 2018 Takie zupy zawsze robią dobrze na żołądku, przynajmniej u mnie ;)
Fajna rzecz, 6+ dla zachęty xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń