Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 811
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11641
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 811
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11641
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Bób blanszować 3 min. w osolonym wrzątku. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Obrać i oprószyć solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę. Por pokroić w piórka ,cebulę w kostkę. Łodygi selera umyć ,marchew i dynię obrać. Wymienione warzywa pokroić na półcentymetrowe kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Liście szpinaku opłukać ,osączyć i grubo posiekać. Pomidory obrać ze skórki ,oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Na słabym ogniu podsmażyć boczek. Dodać cebulę i por ,smażyć 5 min. Dodać seler ,marchew oraz dynię ,smażyć 5 min. Dodać ziemniaki ,szpinak oraz pomidory ,smażyć kolejne 5 min. Warzywa zalać 2 l wody i szybko zagotować. Dalej gotować zupę pod przykryciem na słabym ogniu ok. godziny. Zupę mocno zagotować ,dodać do niej makaron i bób ,dobrze wymieszać. Kiedy zupa ponownie się zagotuje ,zredukować płomień i dalej powoli gotować ,aż makaron stanie się al dente. Doprawić do smaku. Posypać posiekanym ząbkiem czosnku ,ziołami i parmezanem.