Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 694
Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 78
Przygotowanie Pinsy zajmuje niewiele czasu a smakuje wybornie. Biały serowy s...
Odsłon: 999
Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 694
Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 78
Przygotowanie Pinsy zajmuje niewiele czasu a smakuje wybornie. Biały serowy s...
Odsłon: 999
Składniki
Bób blanszować 3 min. w osolonym wrzątku. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Obrać i oprószyć solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę. Por pokroić w piórka ,cebulę w kostkę. Łodygi selera umyć ,marchew i dynię obrać. Wymienione warzywa pokroić na półcentymetrowe kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Liście szpinaku opłukać ,osączyć i grubo posiekać. Pomidory obrać ze skórki ,oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Na słabym ogniu podsmażyć boczek. Dodać cebulę i por ,smażyć 5 min. Dodać seler ,marchew oraz dynię ,smażyć 5 min. Dodać ziemniaki ,szpinak oraz pomidory ,smażyć kolejne 5 min. Warzywa zalać 2 l wody i szybko zagotować. Dalej gotować zupę pod przykryciem na słabym ogniu ok. godziny. Zupę mocno zagotować ,dodać do niej makaron i bób ,dobrze wymieszać. Kiedy zupa ponownie się zagotuje ,zredukować płomień i dalej powoli gotować ,aż makaron stanie się al dente. Doprawić do smaku. Posypać posiekanym ząbkiem czosnku ,ziołami i parmezanem.