Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupy kalafiorowe mają najczęściej postać wywarów warzywnych z całymi fragmentami warzyw. Jeśli chcesz zaskoczyć gości inną wersją zupy kalafiorowej, przygotuj najlepszą – w postaci kremu. Wegetarianom wrzuć do talerza kalafiorowej grzanki, a mięsożercom – chips bekonu.
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 121
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 479
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 121
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 479
Składniki
Umyj warzywa, obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę. Kalafior podziel na różyczki. Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę. W dużym garnku na łyżce masła podsmaż poszatkowaną cebulkę i poczekaj, aż się zezłoci, po czym dodaj pozostałe warzywa i smaż kilkanaście minut. Zalej zupę bulionem, przykryj pokrywką, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
W międzyczasie zetrzyj ser na tarce. Zdejmij zupę z ognia i zblenduj blenderem ręcznym na gładki krem. Jeśli chcesz, by zupa zyskała zaskakujący wygląd i strukturę, wyłów kilka różyczek kalafiora i zostaw je do dekoracji.
Wstaw ponownie zupę na gaz, dodaj starty ser i śmietanę, a następnie mieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami i świeżym koperkiem.