Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś w ramach przedświątecznego testu zrobiłam zupę stylizowaną na flaczki, tylko zamiast flaków wołowych czy cielęcych użyłam kalmarów i macek ośmiornicy. To mój pomysł na tegoroczną wigilijną zupę rybną. Wszystkim bardzo smakowała, więc jednogłośnie zapadła decyzja, że w Święta zamiast tradycyjnych flaków i zupy rybnej - na stole pojawią się niby flaczki z owocami morza.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 862
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1810
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22365
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 862
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1810
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22365
Składniki
Warzywa korzeniowe kroimy w zapałkę. Selera naciowego i fenkuł w pół plasterki. Pora w plasterki. Warzywa posypujemy curry, ostrą i słodka papryką i chwilę podsmażamy na oleju. Warzywa powinny lekko się przyrumienić. Przekładamy do garnka.
Do warzyw dokładamy pokrojone macki ośmiornicy.
Kalmary rozcinamy tak by uzyskać z każdego po dwa płaty. Każdy płat ostrym nożem nacinamy w kratkę, a następnie kroimy w mniejsze kawałki. Kalmary dokładamy do warzyw.
Dodajemy pokrojony drobno imbir, liść laurowy i ziele angielskie. Całość wstępnie solimy. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kalmarów. Na koniec doprawiamy do smaku majerankiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Dla podkreślenia i nadania bardziej morskiego charakteru podczas doprawiania można dodać trochę pasty miso. Zupę podajemy posypaną natką selera naciowego.