Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś w ramach przedświątecznego testu zrobiłam zupę stylizowaną na flaczki, tylko zamiast flaków wołowych czy cielęcych użyłam kalmarów i macek ośmiornicy. To mój pomysł na tegoroczną wigilijną zupę rybną. Wszystkim bardzo smakowała, więc jednogłośnie zapadła decyzja, że w Święta zamiast tradycyjnych flaków i zupy rybnej - na stole pojawią się niby flaczki z owocami morza.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8184
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1176
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9949
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4554
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 587
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8184
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1176
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9949
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4554
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 587
Składniki
Warzywa korzeniowe kroimy w zapałkę. Selera naciowego i fenkuł w pół plasterki. Pora w plasterki. Warzywa posypujemy curry, ostrą i słodka papryką i chwilę podsmażamy na oleju. Warzywa powinny lekko się przyrumienić. Przekładamy do garnka.
Do warzyw dokładamy pokrojone macki ośmiornicy.
Kalmary rozcinamy tak by uzyskać z każdego po dwa płaty. Każdy płat ostrym nożem nacinamy w kratkę, a następnie kroimy w mniejsze kawałki. Kalmary dokładamy do warzyw.
Dodajemy pokrojony drobno imbir, liść laurowy i ziele angielskie. Całość wstępnie solimy. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kalmarów. Na koniec doprawiamy do smaku majerankiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Dla podkreślenia i nadania bardziej morskiego charakteru podczas doprawiania można dodać trochę pasty miso. Zupę podajemy posypaną natką selera naciowego.