Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orientalny, wegański krem z dyni o słodko-ostro-kwaśnym smaku podany z grzybami shiitake i kawałkami wędzonego sera tofu. Przepis pochodzi z 493. odcinka programu "Ewa gotuje".
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2553
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20025
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 529
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 628
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7060
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2553
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20025
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 529
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 628
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7060
Składniki
Dynię przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. Umieścić na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Obok położyć obrane i podzielone na ćwiartki marchewki. Skropić oliwą. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
Sezam wsypać na suchą patelnię i uprażyć na złoty kolor.
Do garnka wlać olej. Gdy się rozgrzeje zeszklić na nim posiekaną cebulę. Wrzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać pastę curry. Wlać ciepły wywar jarzynowy. Pokroić i dorzucić upieczoną dynię i marchewkę. Przyprawić imbirem startym na drobnych oczkach. Zmiksować.
Wlać mleczko kokosowe. Dorzucić liście kaffiru oraz pokrojone w plastry grzyby. Zamieszać i gotować przez chwilę. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę tofu. Przyprawić sosem sojowym i sokiem z limonki.
Na talerzu posypać liśćmi kolendry i prażonym sezamem.