Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orientalny, wegański krem z dyni o słodko-ostro-kwaśnym smaku podany z grzybami shiitake i kawałkami wędzonego sera tofu. Przepis pochodzi z 493. odcinka programu "Ewa gotuje".
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 399
Czy są tutaj miłośnicy słodkich śniadań? Jeśli tak, to jest idealna propozycj...
Odsłon: 208
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 252
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 288
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 399
Czy są tutaj miłośnicy słodkich śniadań? Jeśli tak, to jest idealna propozycj...
Odsłon: 208
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 252
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 288
Składniki
Dynię przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. Umieścić na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Obok położyć obrane i podzielone na ćwiartki marchewki. Skropić oliwą. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
Sezam wsypać na suchą patelnię i uprażyć na złoty kolor.
Do garnka wlać olej. Gdy się rozgrzeje zeszklić na nim posiekaną cebulę. Wrzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać pastę curry. Wlać ciepły wywar jarzynowy. Pokroić i dorzucić upieczoną dynię i marchewkę. Przyprawić imbirem startym na drobnych oczkach. Zmiksować.
Wlać mleczko kokosowe. Dorzucić liście kaffiru oraz pokrojone w plastry grzyby. Zamieszać i gotować przez chwilę. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę tofu. Przyprawić sosem sojowym i sokiem z limonki.
Na talerzu posypać liśćmi kolendry i prażonym sezamem.