Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orientalny, wegański krem z dyni o słodko-ostro-kwaśnym smaku podany z grzybami shiitake i kawałkami wędzonego sera tofu. Przepis pochodzi z 493. odcinka programu "Ewa gotuje".
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 282
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 115
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 862
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4377
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 282
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 115
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 862
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4377
Składniki
Dynię przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. Umieścić na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Obok położyć obrane i podzielone na ćwiartki marchewki. Skropić oliwą. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
Sezam wsypać na suchą patelnię i uprażyć na złoty kolor.
Do garnka wlać olej. Gdy się rozgrzeje zeszklić na nim posiekaną cebulę. Wrzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać pastę curry. Wlać ciepły wywar jarzynowy. Pokroić i dorzucić upieczoną dynię i marchewkę. Przyprawić imbirem startym na drobnych oczkach. Zmiksować.
Wlać mleczko kokosowe. Dorzucić liście kaffiru oraz pokrojone w plastry grzyby. Zamieszać i gotować przez chwilę. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę tofu. Przyprawić sosem sojowym i sokiem z limonki.
Na talerzu posypać liśćmi kolendry i prażonym sezamem.