Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orientalny, wegański krem z dyni o słodko-ostro-kwaśnym smaku podany z grzybami shiitake i kawałkami wędzonego sera tofu. Przepis pochodzi z 493. odcinka programu "Ewa gotuje".
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 244
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 162
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2459
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 8255
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 244
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 162
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2459
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 8255
Składniki
Dynię przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. Umieścić na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Obok położyć obrane i podzielone na ćwiartki marchewki. Skropić oliwą. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
Sezam wsypać na suchą patelnię i uprażyć na złoty kolor.
Do garnka wlać olej. Gdy się rozgrzeje zeszklić na nim posiekaną cebulę. Wrzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać pastę curry. Wlać ciepły wywar jarzynowy. Pokroić i dorzucić upieczoną dynię i marchewkę. Przyprawić imbirem startym na drobnych oczkach. Zmiksować.
Wlać mleczko kokosowe. Dorzucić liście kaffiru oraz pokrojone w plastry grzyby. Zamieszać i gotować przez chwilę. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę tofu. Przyprawić sosem sojowym i sokiem z limonki.
Na talerzu posypać liśćmi kolendry i prażonym sezamem.