Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym jest pełna smaku i aromatu. Jest klasycznym połączeniem mleka kokosowego, curry i imbiru, z mocną nutą limonki i trawy cytrynowej. Oczywiście nie mogło zabraknąć też delikatnych krewetek. Choć zdobycie wszystkich składników może wymagać odwiedzin w specjalistycznym sklepie z produktami orientalnymi, to łatwość przygotowania tego dania wynagradza wszystko. Zupę możesz mieć na stole już w 35 minut, dzięki czemu jest idealną propozycją także na dni powszednie.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3796
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 728
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3796
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 728
Składniki
Przytnij końcówki pak-choi i grzybów. Trawę cytrynową przetnij wzdłuż na pół.
Krewetki przełóż do miski i wymieszaj z solą. Odstaw.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, a następnie dodaj pastę curry, imbir, trawę cytrynową i sos rybny. Smaż, aż całość zacznie aromatycznie pachnieć, przez ok. minutę.
Wlej bulion i mleko kokosowe. Doprowadź zupę do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj całość na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dodaj drobno pokrojone pak-choi i grzyby, a także krewetki. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw na ok. 5 minut.
Usuń trawę cytrynową i wmieszaj sok z limonki.
Całą limonkę pokrój w cienkie plasterki.
Oryginalną zupę tajską z mlekiem kokosowym wlej do miseczek. Na wierzchu połóż po kilka plasterków limonki. Podawaj od razu.