Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym jest pełna smaku i aromatu. Jest klasycznym połączeniem mleka kokosowego, curry i imbiru, z mocną nutą limonki i trawy cytrynowej. Oczywiście nie mogło zabraknąć też delikatnych krewetek. Choć zdobycie wszystkich składników może wymagać odwiedzin w specjalistycznym sklepie z produktami orientalnymi, to łatwość przygotowania tego dania wynagradza wszystko. Zupę możesz mieć na stole już w 35 minut, dzięki czemu jest idealną propozycją także na dni powszednie.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22641
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14973
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4744
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44818
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 659
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 710
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22641
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14973
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4744
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44818
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 659
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 710
Składniki
Przytnij końcówki pak-choi i grzybów. Trawę cytrynową przetnij wzdłuż na pół.
Krewetki przełóż do miski i wymieszaj z solą. Odstaw.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, a następnie dodaj pastę curry, imbir, trawę cytrynową i sos rybny. Smaż, aż całość zacznie aromatycznie pachnieć, przez ok. minutę.
Wlej bulion i mleko kokosowe. Doprowadź zupę do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj całość na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dodaj drobno pokrojone pak-choi i grzyby, a także krewetki. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw na ok. 5 minut.
Usuń trawę cytrynową i wmieszaj sok z limonki.
Całą limonkę pokrój w cienkie plasterki.
Oryginalną zupę tajską z mlekiem kokosowym wlej do miseczek. Na wierzchu połóż po kilka plasterków limonki. Podawaj od razu.