Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca, mocno pomidorowa zupa rybna z kociołka to danie, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych smaków. Przepis pochodzi z 532. odcinka programu "Ewa gotuje". Prowadząca przygotowała potrawę na bazie karpi, jednak równie dobrze sprawdzą się pstrągi. Aby rybna zupa smakowała doskonale, nie może zabraknąć w niej dużej ilości jarzyn i aromatycznych przypraw.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 150
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 150
Składniki
Z ryb wyciąć filety. Na głowach, płetwach, skórze i kręgosłupach ugotować wywar (przyprawić solą, zielem angielskim i liściem laurowym). Przecedzić.
W kociołku roztopić masło klarowane. Wrzucić pokrojone w plastry cebule i pory, po chwili dodać czosnek, marchewki, pietruszki i seler. Smażyć przez chwilę. Wlać wywar rybny. Gotować do miękkości. Przyprawić papryką i tymiankiem. Dodać pomidory i przecier. Dorzucić całą kostkę masła.
Filety pokroić i pod koniec gotowania dodać do zupy (podgrzewać jeszcze przez 5, najwyżej 10 minut). Zabielić mleczkiem kokosowym.