Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Parzybroda jest jedną z wielu zup, z których słynie kuchnia polska. Nasza babcia gotowała ją na żeberkach wieprzowych i świeżej kapuście. Parzybroda była ulubioną zupą dziadka i zawsze będzie nam się kojarzyła z domem babci Kseni, tak jak pierogi i barszcz ukraiński.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1521
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8287
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 204
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4297
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1521
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8287
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 204
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4297
Składniki
Do garnka z trzema litrami zimnej wody wkładamy żeberka pokrojone na drobne kawałki, razem z kostkami. Dodajemy cebulę w łupinie, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy wszystko do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy wywar ok. 40 min.
W tym czasie kroimy kapustę wg upodobania ( u nas kroiło się ją w kwadraty, miej więcej centymetrowe lub grube paski), marchew i pietruszkę w drobną kostkę. Z wywaru wyjmujemy cebulę i wrzucamy pokrojone warzywa.
Całość gotujemy jeszcze pół godziny. Teraz obieramy i kroimy w dużą kostkę ziemniaki ( w parzybrodzie ziemniak ma być grubo pokrojony – ” na łyżkę”) oraz dusimy na patelni pomidory pokrajane w cząstki, aż się rozpadną. Ziemniaki i przecedzone przez sito pomidory dajemy do zupy i gotujemy ok. 10 min, do miękkich ziemniaków. Świeżych pomidorów nie można zastąpić koncentratem. Z koncentraty uzyskamy zupełnie inny smak, mniej delikatny.
Na koniec robimy zasmażkę. Na patelni roztapiamy masło i łączymy z mąką, stale mieszając. Zasmażkę rozprowadzamy chochlą zupy na patelni i wlewamy do garnka z parzybrodą. Teraz doprawiamy zupę już ostatecznie i gotowe!
Taką parzybrodę jadało się u naszej babci. Pływały w niej duże oka od żeberek, miała lekko kwaskowy smak od pomidorów, mięciutkie ziemniaki, które rozpadały się w buzi i kapustę oblepiającą brodę. Kiedy jemy tę zupę mamy zawsze przed oczami zachwyconego dziadka, zgrabnie siorbiącego parzybrodę.