Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Parzycha to aromatyczna i treściwa zupa z kapusty, która powinna przypaść do gustu wszystkim miłośnikom konkretnych dań. Najlepiej jest użyć dwóch rodzajów kapusty, dzięki czemu jest wyrazista i dość mocno kwaśna. Dodatek ziemniaków i marchewki nieco łagodzi ten smak, ale sprawia także, że zupa jest bardzo pożywna i treściwa. W niektórych wersjach tego przepisu można także dodać grzyby i wywar grzybowy, co nadaje daniu lekko leśnego aromatu.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116938
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8023
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3017
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1644
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1327
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116938
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8023
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3017
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1644
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1327
Składniki
Masło rozgrzej w dużym garnku. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż do zeszklenia. Dodaj mięso gulaszowe na patelnię i smaż wszystko razem do przyrumienienia mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w plasterki. Dołóż na patelnię. Smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut, aż warzywo będzie miękkie. Zalej składniki bulionem i gotuj całość przez ok. 30 minut.
Ziemniaki umyj, obierz i posiekaj w drobną kostkę. Kapustę i natkę pietruszki także posiekaj. Dodaj wszystko do zupy. W razie potrzeby dodaj wodę, by nadać zupie odpowiednią gęstość i kwaśność. Parzychę gotuj przez kolejne 30-45 minut. Po ugotowaniu udekoruj zupę natką pietruszki. Możesz też dodać łyżkę kwaśnej śmietany.