Do góry

Zupy Przepis na:

Płonąca brukselka w pomidorach

Płonąca brukselka w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 566 Ocena: 4964

Dodano:

Odsłon: 107

Pyszna zupa z brukselką i fasolką, Zupa jest warzywna, ale można również dodać mięso np. wieprzowe.

Składniki

  • Cebula
  • Olej do smażenia
  • 3 marchewki
  • Wywar rosołowy lub kostka
  • 1 łyżka cukru
  • Papryka ostra
  • 5 pomidorów
  • Koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki mąki
  • ½ szklanki śmietany 18 %
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 1 opakowanie brukselki
  • 5 szt. Ziemniaków
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
    2. Do cebuli dodajemy obraną i pokrojoną w krążki marchew.
    3. Gdy warzywa są już miękkie, wsypujemy łyżkę cukru, smażyć aż cukier się rozpuści.

  2. 4. Do wywaru rolowego, dodajemy posiekane, obrane ze skórki pomidory.

  3. 5. Gotujemy 10 minut i łączymy z karmelizowanymi warzywami.

  4. 6. Następnie dodajemy pokrojoną fasolkę oraz brukselkę.
    7. Wlewamy koncentrat pomidorowy.

  5. 8. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę, przekładamy do zupy i gotujemy aż warzywa będą miękkie.
    9. Doprawiamy solą oraz paprykę.

  6. 10. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną, hartując łączymy z zupą.

  7. 11. Zupa gotowa.
    12. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń