Do góry

Zupy Przepis na:

Pomidorowa.

Pomidorowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 697 Ocena: 4433

Dodano:

Odsłon: 315

Tak jak pisałam wczoraj robiłam gęsie uda zasmażane a że rosołu było mi szkoda wyrzucić - wylać więc dziś zrobiłam pyszną pomidorową. Ale nie tak że ryż czy makaron osobno bo moje dzieci tak nie lubią więc ugotowałam wszystko razem. Może są tacy co mnie wyśmieją bo z rosołu z wczoraj ale dobrze wiecie że ja jedzenia nie marnuję bo po prostu żal wyrzucić czegoś co jest dobre.

Składniki

  • 1 litr rosołu z dnia poprzedniego + dodatkowo 1,5 litra przegotowanej wody,
  • 2 słoiki (300 g) pulpy pomidorowej,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • 0,5 kubka dużej śmietany,
  • 2 łyżki liści pora,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 duża marchew,
  • 1,5 szklanki ryżu
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pomidorowa.

Przygotowanie

  1. Pozostawiony w lodówce rosół wyjąć dodać do niego marchew pokrojoną dowolne oraz dodatkową wodę przegotowaną, gotować na wolnym ogniu do czasu aż marchew będzie miękka.

  2. Gdy marchew jest już miękka dodać liście pora i natkę pietruszki chwilę pogotować. Następnie dodać ryż i gotować całość do spęcznienia i miękkości ryżu.

  3. Jak ryż jest już wystarczająco miękki dodać majeranek, pulpę pomidorową tu link pulpy : https://swojskiejedzonko72.blogspot.com/2019/08/pulpa-pomidorowa-do-soikow.html doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą. W między czasie gdy zupa się gotuje śmietanę rozrobić z wywarem od zupy i cukrem.

  4. Zupę zalać przygotowaną śmietaną i zagotować.

  5. Zupka wyszła bardzo smaczna jeśli ktoś tak nie gotował to polecam serdecznie. Nam zawsze tak gotował dziadek oraz moja mama. (Minka na ryżu wyszła mi sama z siebie kiedy wlewałam ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń