Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś podam wam przepis na zupę pomidorową jaką gotowała nam mama w dzieciństwie, i właśnie taką lubimy najbardziej. Nie lubimy za bardzo ryżu gotowanego osobno a zupy osobno. Może wam przypadnie do gustu taka pomidorowa na szybko.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3805
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 627
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3819
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 391
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 737
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3805
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 627
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3819
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 391
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 737
Składniki
Do garnka wlać około trzech litrów wody, dodać kości żeberkowe lub porcje rosołowe oraz marchew pokrojoną dowolnie. Całość gotować do miękkości mięsa na kościach ( wiadomo że na porcjach rosołowych mięso będzie o wiele szybciej miękkie ). Jak już mięso jest miękkie wkroić por oraz dodać warzywa suszone i jeszcze chwilę pogotować aż warzywa suszone będą prawie miękkie.
Gdy warzywa są już miękkie wsypać ryż ( jeśli ktoś nie lubi gęstej to wsypać mniej ryżu tak około 1 szklanki ). Gotować na średnim ogniu do miękkości ryżu. Jak już ryż jest miękki dodać koncentraty pomidorowe, wkroić natkę pietruszki i wsypać majeranek. Doprawić do smaku przyprawą z dodatkiem soli. Całość zamieszać i zagotować.
Jak całość już się zagotowała, śmietanę rozrobić z cukrem tak aby nie było grudek( wtedy śmietana się nie zważy ). Dodać ziela angielskie oraz liście laurowe, wlać rozrobioną śmietanę, szybko zamieszać i dosłownie chwilkę zagotować całą zupę.
Tak ugotowana zupa jest bardzo sycąca, szybko znika z talerza. Nie każdy jadł takie zupy w dzieciństwie ja zaś bardzo często bo mama pracowała ciężko to na szybko zawsze nam gotowała taką zupę, smak tej zupy pamiętam do dziś i nawet mama mówiła że gotuję ją identycznie jak ona przed laty.