Do góry

Zupy Przepis na:

Pomidorowa na gęsto z ryżem

Pomidorowa na gęsto z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 670 Ocena: 4200

Dodano:

Odsłon: 1908

Dziś podam wam przepis na zupę pomidorową jaką gotowała nam mama w dzieciństwie, i właśnie taką lubimy najbardziej. Nie lubimy za bardzo ryżu gotowanego osobno a zupy osobno. Może wam przypadnie do gustu taka pomidorowa na szybko.

Składniki

  • 650 g kości żeberkowych lub porcji rosołowych,
  • 2 marchewki około 180 g,
  • kawałek pora,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 koncentraty pomidorowe 30 % każdy 160 g,
  • 1,5 szklanki ryżu (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 łyżka cukru,
  • ulubiona przyprawa z dodatkiem soli,
  • 2 łyżki suszonych warzyw,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • 3/4 dużego kubka śmietany 18 %,
  • 25 g natki pietruszki.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pomidorowa na gęsto z ryżem

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać około trzech litrów wody, dodać kości żeberkowe lub porcje rosołowe oraz marchew pokrojoną dowolnie. Całość gotować do miękkości mięsa na kościach ( wiadomo że na porcjach rosołowych mięso będzie o wiele szybciej miękkie ). Jak już mięso jest miękkie wkroić por oraz dodać warzywa suszone i jeszcze chwilę pogotować aż warzywa suszone będą prawie miękkie.

  2. Gdy warzywa są już miękkie wsypać ryż ( jeśli ktoś nie lubi gęstej to wsypać mniej ryżu tak około 1 szklanki ). Gotować na średnim ogniu do miękkości ryżu. Jak już ryż jest miękki dodać koncentraty pomidorowe, wkroić natkę pietruszki i wsypać majeranek. Doprawić do smaku przyprawą z dodatkiem soli. Całość zamieszać i zagotować.

  3. Jak całość już się zagotowała, śmietanę rozrobić z cukrem tak aby nie było grudek( wtedy śmietana się nie zważy ). Dodać ziela angielskie oraz liście laurowe, wlać rozrobioną śmietanę, szybko zamieszać i dosłownie chwilkę zagotować całą zupę.

  4. Tak ugotowana zupa jest bardzo sycąca, szybko znika z talerza. Nie każdy jadł takie zupy w dzieciństwie ja zaś bardzo często bo mama pracowała ciężko to na szybko zawsze nam gotowała taką zupę, smak tej zupy pamiętam do dziś i nawet mama mówiła że gotuję ją identycznie jak ona przed laty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń