Do góry

Zupy Przepis na:

Pomidorowa razem z ryżem.

Pomidorowa razem z ryżem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 663 Ocena: 4122

Dodano:

Odsłon: 118

Dziś u nas pomidorowa ugotowana razem z ryżem taka jaką lubimy gęsta i super kwaśna. Przyznaję się że minka która wyszła w zupie nie została zrobiona specjalnie samo tak wyszło zobaczyłam dopiero jak przesyłałam sobie zdjęcia na Messenger było to nieświadome z mojej strony.

Składniki

  • 2 kości schabowe lub dowolne mięso,
  • 1 marchew 200 g,
  • 1 korzeń pietruszki 150 g,
  • 1 szklanka ryżu (szklanka poj. 210 ml),
  • 2 łyżki liści pora i selera,
  • 1 pęczek natki pietruszki 25 g,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 duży liść laurowy,
  • 2 koncentraty pomidorowe 30 % (każdy 160 g),
  • 1 śmietana 30 % (200 ml),
  • 1 czubata łyżka majeranku,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1 łyżka przyprawy np. ziarenka smaku.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pomidorowa razem z ryżem.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte kości schabowe lub dowolne mięso. marchew oraz korzeń pietruszki pokrojone dowolnie. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa na kościach. W czasie gotowania zdjąć powstałe z mięsa szumowiny. Jak już mięso na kościach jest miękkie doprawić według swego smaku ziarenkami smaku dodać liść pora i selera, ziela angielskie, liść laurowy oraz wsypać szklankę ryżu. Gotować na wolnym ogniu co raz mieszając do miękkości ryżu.

  2. Gdy ryż w wywarze jest już dość miękki dodać drobno pokrojony czosnek oraz dodać oba przeciery pomidorowe ( jeśli ktoś nie lubi kwaśnej pomidorowej wystarczy jeden przecier ). Chwilę pogotować w międzyczasie dodając natkę pietruszki. Gdy natka jest już miękka dodać majeranek i jeszcze pogotować na wolnym ogniu.

  3. Do gotującej się już zupy z ryżem i przecierem wlać całą śmietanę 30 %, doprawić jeszcze według swego smaku, zamieszać i zagotować na małym ogniu do połączenia się zupy pomidorowej ze śmietaną. Ugotowaną zdjąć z ognia. Zupę w czasie mieszania wyczuwa się jej kleistość i gęstość.

  4. Pomidorowa ugotowana w ten właśnie sposób smakuje nam najbardziej ( nie lubimy kiedy jest osobno ugotowana zupa i osobno ryż ) w takiej formie smakuje o wiele bardziej. Jeśli ktoś jeszcze tak nie gotował to zapraszam po przepis i zapewniam że będziecie mile zaskoczeni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń