Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie gotuję często że względu na to, że wnuki wolą z ryżem lub z makaronem w porywach. Znów zupka na wywarze z pieczonego kurczaka z obiadu. Żadnego marnotrawstwa tu nie ma.
Garnek,praska do czosnku, nóż, miska do warzyw
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11867
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16131
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5116
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11867
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16131
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5116
Składniki
Nastawiamy wodę i wkładamy resztki z pieczonego kurczaka. Obieramy najpierw marchew i kroimy w plastry, a następnie wrzucamy do zupy. Seler naciowy kroimy w plasterki i również wrzucamy na wywar. Wrzucamy liść i ziele angielskie.
W tym czasie obieramy ziemniaki i pietruszkę i kiedy skończymy, wrzucamy na wrzątek pokrojone w kostkę. Gotujemy warzywa nie całkiem do miękkości. Dodajemy gałązkę oregano.
Wpuszczamy pastę pomidorową oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Gotujemy aż na brzegach garnka zacznie osądzać się obwódka z pasty, co trwa około 5 minut.
Dodajemy śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy zieloną pietruszką lub posiekanym oregano.
Przed podaniem wybieramy kostki z zupy, zostawiamy mięso.