Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie macie pomysłu na pomidory których macie dużo ? np. malinowych ? Ja postanowiłam ugotować pyszną zupkę. Wyszła naprawdę dobra choć ja gotuję razem z ryżem ponieważ u mnie nie luba ryżu osobno a i mi taka zupa też o wiele bardziej smakuje. Jak już wiecie u mnie w domu mąż i ja to zupo - maniacy my po prostu uwielbiamy zupy każdego rodzaju.
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7856
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 782
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 609
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7856
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 782
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 609
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte porcje rosołowe lub inne mięso według uznania, dodać korzenie pietruszki oraz dowolnie pokrojona marchew, dodać również ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Całość gotować do miękkości mięsa w między czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny, dodać suszoną włoszczyznę oraz liście pora i doprawić do smaku przyprawą z solą.
Jak już mięso w wywarze jest miękkie wsypać ryż i gotować na wolnym ogniu do jego miękkości co jakiś czas mieszając zupę aby ryż nie przystał do dna garnka.
W czasie gdy ryż gotuje się na wolnym ogniu w wywarze, pomidory zalać gotującą się wodą aby sparzyć, zdjąć z nich skórkę wydrążając również twardy środek. Pomidory obrane ze skórki pokroić w drobną kostkę.
Na patelnie dodać olej oraz pokrojony drobno czosnek, przełożyć pokrojone w kostkę pomidory ( ja pokroiłam w całości razem z pestkami ). Pomidory razem z czosnkiem smażyć tak długo aż wyparuje z nich woda i zrobi się pulpa pomidorowa.
Gdy już ryż w wywarze jest miękki wsypać majeranek, zagotować następnie wlać pulpę pomidorową i chwilkę pogotować na wolnym ogniu.
W czasie gdy zupa gotuje się już z pulpą pomidorową, w miseczce śmietanę rozprowadzić ze śmietaną i cukrem do połączenia się śmietany z wywarem aby nie było grudek ( dodając cukier do śmietany zupa się nie zważy ).
Jak już mamy rozprowadzoną śmietanę wlać ją do gotującej się zupy i szybkim ruchem łyżki wymieszać lekko zagotować. Na sam koniec gotowania dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Zupę chwilkę zagotować i zdjąć z ognia.
Ugotowaną zupę podałam tak : Do miseczki wlałam na foremkę od ciastek ryż, poczekałam aż ostygnie i wtedy wlałam gorący wywar z zupy. Przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Ja gotuję od razu ryż w zupie ponieważ nie lubimy osobno gotowanego ryżu ale każdy może zrobić według swoich upodobań.