Do góry

Zupy Przepis na:

Pomidorowa ze świeżych pomidorów z ryżem.

Pomidorowa ze świeżych pomidorów z ryżem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 568 Ocena: 3289

Dodano:

Odsłon: 146

Nie macie pomysłu na pomidory których macie dużo ? np. malinowych ? Ja postanowiłam ugotować pyszną zupkę. Wyszła naprawdę dobra choć ja gotuję razem z ryżem ponieważ u mnie nie luba ryżu osobno a i mi taka zupa też o wiele bardziej smakuje. Jak już wiecie u mnie w domu mąż i ja to zupo - maniacy my po prostu uwielbiamy zupy każdego rodzaju.

Składniki

  • 500 g porcji rosołowych drobiowych,
  • 6 sztuk pomidorów malinowych 1 kg,
  • 1 marchew 100 g,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 4 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 1,5 woreczka lub szklanka ryżu (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,
  • 1 łyżka liści pora,
  • 1 pęczek natki pietruszki 25 g.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pomidorowa ze świeżych pomidorów z ryżem.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte porcje rosołowe lub inne mięso według uznania, dodać korzenie pietruszki oraz dowolnie pokrojona marchew, dodać również ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Całość gotować do miękkości mięsa w między czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny, dodać suszoną włoszczyznę oraz liście pora i doprawić do smaku przyprawą z solą.

  2. Jak już mięso w wywarze jest miękkie wsypać ryż i gotować na wolnym ogniu do jego miękkości co jakiś czas mieszając zupę aby ryż nie przystał do dna garnka.

  3. W czasie gdy ryż gotuje się na wolnym ogniu w wywarze, pomidory zalać gotującą się wodą aby sparzyć, zdjąć z nich skórkę wydrążając również twardy środek. Pomidory obrane ze skórki pokroić w drobną kostkę.

  4. Na patelnie dodać olej oraz pokrojony drobno czosnek, przełożyć pokrojone w kostkę pomidory ( ja pokroiłam w całości razem z pestkami ). Pomidory razem z czosnkiem smażyć tak długo aż wyparuje z nich woda i zrobi się pulpa pomidorowa.

  5. Gdy już ryż w wywarze jest miękki wsypać majeranek, zagotować następnie wlać pulpę pomidorową i chwilkę pogotować na wolnym ogniu.

  6. W czasie gdy zupa gotuje się już z pulpą pomidorową, w miseczce śmietanę rozprowadzić ze śmietaną i cukrem do połączenia się śmietany z wywarem aby nie było grudek ( dodając cukier do śmietany zupa się nie zważy ).

  7. Jak już mamy rozprowadzoną śmietanę wlać ją do gotującej się zupy i szybkim ruchem łyżki wymieszać lekko zagotować. Na sam koniec gotowania dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Zupę chwilkę zagotować i zdjąć z ognia.

  8. Ugotowaną zupę podałam tak : Do miseczki wlałam na foremkę od ciastek ryż, poczekałam aż ostygnie i wtedy wlałam gorący wywar z zupy. Przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Ja gotuję od razu ryż w zupie ponieważ nie lubimy osobno gotowanego ryżu ale każdy może zrobić według swoich upodobań.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń