Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najszybsza i najłatwiejsza zupa krem z dyni
Blender
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15532
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4662
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 342
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2821
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15532
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4662
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 342
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2821
Składniki
Przygotować oliwę do smażenia. Ponieważ nie lubię smaku oliwy dodaje do niej ząbek czosnku na 100ml co zdecydowanie zmienia smak. Potrzebuje minimum pół godziny żeby się "przegryźć". U mnie taka oliwa służy do smażenia większości potraw.
Cebule obrać i pokroić dowolnie. Wrzucić do większego garnka i podsmażyć na oliwie lub maśle jak ktoś nie ma czasu na przygotowywanie oliwy.
Dynie obrać i pokroić w kostkę. Ja dynie parze co ułatwia obieranie
Pokrojoną dynie wrzucić do cebuli i zalać wodą tak aby przykryła całość. Dodać susz warzywny lub jeśli ktoś woli kostkę bulion warzywny.
Obrać większy ziemniak i wrzucić do zupy. Gotować aż ziemniak zmięknie. Dynia potrzebuje mniej czasu więc też będzie miękka.
Dodać łyżeczkę imbiru. I kilka łyżek mleka (około 5). Poczekać aż się zagotuje i zblendować.
Gotowa zupę doprawić solą i pieprzem według uznania. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami