Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najszybsza i najłatwiejsza zupa krem z dyni
Blender
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 33
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 501
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1101
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 252
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 33
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 501
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1101
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 252
Składniki
Przygotować oliwę do smażenia. Ponieważ nie lubię smaku oliwy dodaje do niej ząbek czosnku na 100ml co zdecydowanie zmienia smak. Potrzebuje minimum pół godziny żeby się "przegryźć". U mnie taka oliwa służy do smażenia większości potraw.
Cebule obrać i pokroić dowolnie. Wrzucić do większego garnka i podsmażyć na oliwie lub maśle jak ktoś nie ma czasu na przygotowywanie oliwy.
Dynie obrać i pokroić w kostkę. Ja dynie parze co ułatwia obieranie
Pokrojoną dynie wrzucić do cebuli i zalać wodą tak aby przykryła całość. Dodać susz warzywny lub jeśli ktoś woli kostkę bulion warzywny.
Obrać większy ziemniak i wrzucić do zupy. Gotować aż ziemniak zmięknie. Dynia potrzebuje mniej czasu więc też będzie miękka.
Dodać łyżeczkę imbiru. I kilka łyżek mleka (około 5). Poczekać aż się zagotuje i zblendować.
Gotowa zupę doprawić solą i pieprzem według uznania. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami