Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
uważam, że nie tylko prosty, ale i klasyczny, bo tak go przyrządzała moja Babcia, rodowita Ślązaczka... i zawsze był to żur, a nie żurek ;-)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112795
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 98
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 228
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 355
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 635
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112795
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 98
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 228
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 355
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 635
Składniki
boczek kroimy w kostkę i przysmażamy w dużym garnku na złoto
cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę, dodajemy do boczku i szklimy ostrożnie, żeby nie przypalić
teraz do garnka wlewamy 2 litry wrzątku (opcjonalnie bulionu) i wkładamy kiełbasę, gotujemy 30 min
ugotowaną kiełbasę wyciągamy do wystudzenia, a do garnka wlewamy 250 ml zakwasu, doprowadzamy do zagotowania i próbujemy - jak żur okazuje się mało kwaśny, to dolewamy więcej zakwasu, aż do osiągnięcia ulubionego smaku
teraz do zupy dodajemy chrzan, majeranek oraz solimy i pieprzymy do smaku, gotujemy jeszcze chwilkę, a w tym czasie wystudzoną nieco kiełbasę obieramy z osłonek, kroimy w plasterki i wrzucamy do zupy, no i gotowe, smacznego ;-)
żur podajemy z jajkiem na twardo i / lub ziemniakami