Do góry

Zupy Przepis na:

Prosty żur

Prosty żur

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2022

Dodano:

Odsłon: 613

uważam, że nie tylko prosty, ale i klasyczny, bo tak go przyrządzała moja Babcia, rodowita Ślązaczka... i zawsze był to żur, a nie żurek ;-)

Składniki

  • biała kiełbasa surowa - 500 g
  • boczek wędzony - 200 g
  • cebula - 2 szt.
  • zakwas na żur - 250 - 500 ml
  • czosnek - 5 ząbków
  • chrzan tarty - 1 łyżka
  • majeranek - 2 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Prosty żur

Przygotowanie

  1. boczek kroimy w kostkę i przysmażamy w dużym garnku na złoto

  2. cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę, dodajemy do boczku i szklimy ostrożnie, żeby nie przypalić

  3. teraz do garnka wlewamy 2 litry wrzątku (opcjonalnie bulionu) i wkładamy kiełbasę, gotujemy 30 min

  4. ugotowaną kiełbasę wyciągamy do wystudzenia, a do garnka wlewamy 250 ml zakwasu, doprowadzamy do zagotowania i próbujemy - jak żur okazuje się mało kwaśny, to dolewamy więcej zakwasu, aż do osiągnięcia ulubionego smaku

  5. teraz do zupy dodajemy chrzan, majeranek oraz solimy i pieprzymy do smaku, gotujemy jeszcze chwilkę, a w tym czasie wystudzoną nieco kiełbasę obieramy z osłonek, kroimy w plasterki i wrzucamy do zupy, no i gotowe, smacznego ;-)

  6. żur podajemy z jajkiem na twardo i / lub ziemniakami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń