Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
uważam, że nie tylko prosty, ale i klasyczny, bo tak go przyrządzała moja Babcia, rodowita Ślązaczka... i zawsze był to żur, a nie żurek ;-)
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 739
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424846
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10664
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336940
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 739
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424846
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10664
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336940
Składniki
boczek kroimy w kostkę i przysmażamy w dużym garnku na złoto
cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę, dodajemy do boczku i szklimy ostrożnie, żeby nie przypalić
teraz do garnka wlewamy 2 litry wrzątku (opcjonalnie bulionu) i wkładamy kiełbasę, gotujemy 30 min
ugotowaną kiełbasę wyciągamy do wystudzenia, a do garnka wlewamy 250 ml zakwasu, doprowadzamy do zagotowania i próbujemy - jak żur okazuje się mało kwaśny, to dolewamy więcej zakwasu, aż do osiągnięcia ulubionego smaku
teraz do zupy dodajemy chrzan, majeranek oraz solimy i pieprzymy do smaku, gotujemy jeszcze chwilkę, a w tym czasie wystudzoną nieco kiełbasę obieramy z osłonek, kroimy w plasterki i wrzucamy do zupy, no i gotowe, smacznego ;-)
żur podajemy z jajkiem na twardo i / lub ziemniakami