Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
uważam, że nie tylko prosty, ale i klasyczny, bo tak go przyrządzała moja Babcia, rodowita Ślązaczka... i zawsze był to żur, a nie żurek ;-)
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 473
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1816
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 473
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1816
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Składniki
boczek kroimy w kostkę i przysmażamy w dużym garnku na złoto
cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę, dodajemy do boczku i szklimy ostrożnie, żeby nie przypalić
teraz do garnka wlewamy 2 litry wrzątku (opcjonalnie bulionu) i wkładamy kiełbasę, gotujemy 30 min
ugotowaną kiełbasę wyciągamy do wystudzenia, a do garnka wlewamy 250 ml zakwasu, doprowadzamy do zagotowania i próbujemy - jak żur okazuje się mało kwaśny, to dolewamy więcej zakwasu, aż do osiągnięcia ulubionego smaku
teraz do zupy dodajemy chrzan, majeranek oraz solimy i pieprzymy do smaku, gotujemy jeszcze chwilkę, a w tym czasie wystudzoną nieco kiełbasę obieramy z osłonek, kroimy w plasterki i wrzucamy do zupy, no i gotowe, smacznego ;-)
żur podajemy z jajkiem na twardo i / lub ziemniakami