Do góry

Zupy Przepis na:

Pyszna zupa-krem z zielonych szparagow z Gorgonzola i jajkiem w koszulce

Pyszna zupa-krem z zielonych szparagow z Gorgonzola i jajkiem w koszulce

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3060

Dodano:

Odsłon: 431

Wlasnie robicie rosol, albo zostalo go Wam troche? Polecam wspaniala, kremowa zupe przygotowana z zielonych szparagow, z dodatkiem ziemniaczkow, Gorgonzoli i slodkiej smietanki, do tego jajko w koszulce - pycha!!

Składniki

  • dla 4 osob: 2 peczki zielonych szparagow po ok. 400- 500 g
  • 2 srednie ziemniaczki
  • czysty rosol warzywno- drobiowy, ok. 1,5 l.
  • smietanka slodka kremowka - 200 ml.
  • Maggi, kurkuma, pieprz czarny
  • 4 jajka
  • kawalek sera Gorgonzola lub innego z niebieska plesnia
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Od szparagow odlamujemy koncowki, doklanie je myjemy, kroimy na mniejsze kawalki dlug. ok. 4 cm. Ziemniaczki myjemy, obieramy, kroimy w kostke. Tak przygotowane warzywa zalewamy czystym rosolem drobiowym (bez dodatku innych warzyw, aby nie zdominowaly one smaku) i gotujemy dluzej, anizeli gotuje sie zielone szparagi - ok. 25 minut, dokladnie - do miekkosci ziemniaczkow. na sam koniec gotowania dodajemy kawalek sera Gorgonzola i mieszajac czekamy, dopoki sie nie rozpusci.

    W czasie, gdy zupa gotuje sie, przygotowujemy jajka w koszulkach, ktore wykladamy pojedynczo na talerze.

    Ugotowana zupe miksujemy w blenderze, doprawiamy szczypta kurkumy i czarnego pieprzu oraz Maggi. W razie, gdyby byla za gesta, mozna dodac jeszcze rosolu. Wylewamy na talerze z jajkami. Dajemy kleks smietany.

    Wspaniale!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń