Do góry

Zupy Przepis na:

"Podróbka" zupy gołąbkowej

Podróbka zupy gołąbkowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 500 Ocena: 3607

Dodano:

Odsłon: 490

Tradycyjna zupa gołąbkowa to mięso mielone, kapusta i ryż. U mnie mięso mielone jest ale zamiast ryżu i kapusty są warzywa korzenne. Zupę możemy doprawić chili, dzięki czemu rozgrzeje nas w chłodne zimowe dni:)

Składniki

  • mięso mielone 80 dag
  • marchew 2 szt
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • seler kawałęk
  • por /biała część/ 1 szt
  • pomidory /z puszki lub zblendowane/ 400 ml
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • bulion 2,5 l
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • cukier 1 szczypta
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy staną się szkliste dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i smażymy do czasu aż straci czerwony kolor.
    W rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler i por. Mieszając podsmażamy 2-3 min. Następnie dodajemy podsmażone mięso mielone i wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu ok.20 min.
    Na koniec dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze ok. 5-10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń