Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, idealna na różne okazje.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1148
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1183
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13247
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1148
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1183
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13247
Składniki
Do odpowiedniej wielkości garnka wlewamy wodę dodajemy obrane i pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Wkładamy pokrojone wędzone żeberka. Gotujemy na wolnym ogniu wywar mięsno-warzywny do miękkości miesa. Mięso wykładamy i obieramy z kości. Obrane mięso kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojone w kostkę obrane ziemniaki i gotujemy jeszcze ok. 30 minut. Gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu, obieramy je i kroimy na połówki. Jak ziemniaki już są miękkie dodajemy domowy zakwas na mące żytniej, gruboziarnistej, chrzan i przetarty czosnek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Dodajemy szczyptę cukru i mielonego kminku. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu i podajemy gotowy żur śląski dekorując każdą porcję dwoma połówkami jajka i natką pietruszki.