Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, idealna na różne okazje.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9532
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3085
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6601
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9532
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3085
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6601
Składniki
Do odpowiedniej wielkości garnka wlewamy wodę dodajemy obrane i pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Wkładamy pokrojone wędzone żeberka. Gotujemy na wolnym ogniu wywar mięsno-warzywny do miękkości miesa. Mięso wykładamy i obieramy z kości. Obrane mięso kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojone w kostkę obrane ziemniaki i gotujemy jeszcze ok. 30 minut. Gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu, obieramy je i kroimy na połówki. Jak ziemniaki już są miękkie dodajemy domowy zakwas na mące żytniej, gruboziarnistej, chrzan i przetarty czosnek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Dodajemy szczyptę cukru i mielonego kminku. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu i podajemy gotowy żur śląski dekorując każdą porcję dwoma połówkami jajka i natką pietruszki.