Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, idealna na różne okazje.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4979
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5191
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 113
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18766
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7207
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4979
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5191
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 113
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18766
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7207
Składniki
Do odpowiedniej wielkości garnka wlewamy wodę dodajemy obrane i pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Wkładamy pokrojone wędzone żeberka. Gotujemy na wolnym ogniu wywar mięsno-warzywny do miękkości miesa. Mięso wykładamy i obieramy z kości. Obrane mięso kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojone w kostkę obrane ziemniaki i gotujemy jeszcze ok. 30 minut. Gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu, obieramy je i kroimy na połówki. Jak ziemniaki już są miękkie dodajemy domowy zakwas na mące żytniej, gruboziarnistej, chrzan i przetarty czosnek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Dodajemy szczyptę cukru i mielonego kminku. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu i podajemy gotowy żur śląski dekorując każdą porcję dwoma połówkami jajka i natką pietruszki.