Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół

Rosół

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2540

Dodano:

Odsłon: 3963

Tradycyjny rosołek:)

Składniki

  • Skrzydełka 6szt.
  • marchew 2szt.
  • cebula 1szt.
  • seler kawałek
  • pietruszka korzeń 1szt
  • czosnek 3 ząbki
  • pieprz kilka ziaren
  • liść laurowy 3szt.
  • sól lub degusta do smaku
  • woda 1,5 l.
  • makaron nitki
  • natka pietruszki do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rosół

Przygotowanie

  1. 1.Skrzydełka zalewamy w misce na pół godziny gotowaną wodą. Następnie przepłukuję zimną wodą i wkładam do garnka. Zalewam wodą i gotuje na wolnym ogniu. Odszumowuje i dodaje wszystkie warzywa pokrojone i przyprawy. To wszystko gotujemy minimum 3 godziny na najmniejszym płomieniu tak aby się nie gotował tylko lekko "pyrkolił". Sprawdzamy smak rosołku , jeśli potrzeba doprawiamy solą lub jak kto woli degustą .Wyjmujemy cebulę ,aby się nie rozgotowała. Rosół podaję z makaronem nitki i posypuje posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Hesia 27 czerwca 2013 Wszystko jest OK. Ale po co to 'szumowanie"? Tak robiły nasze babcie, prababcie itp. A tylko dlatego (wiem to od babci), że gotując na kuchni węglowej ciężko było utrzymać niską temperaturę. A jak wiadomo - szumy kipią. W tym co "szumujecie" jest najcenniejsze białko z mięska. Łatwostrawne i przyswajalne. Rozpuszcza się w gorącej wodzie podczas dłuższego gotowania. Polecam PYRKAĆ rosół bez szumowania.

Smacznego
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń