Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół

Rosół

Autor:

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 1815

Dodano:

Odsłon: 223

Rosół, nasza niedzielna tradycja. Nie tylko nasza, bo tak jest w większości polskich domów. Nie ma niedzieli bez rosołu :) Każdy ma swój sposób na pyszny rosół. Ile gospodyń, tyle sposobów.

Składniki

  • 2,5 l. wody
  • 1-1,3 kg. części kurczaka (u mnie ćwiartki i skrzydła)
  • 200-250 g. wołowiny
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 gałązka lubczyku
  • 5 liści laurowych
  • 6-7 kulek ziela angielskiego
  • 10-15 ziarenek pieprzu
  • 2-3 gałązki zielonej pietruszki
  • 1 gałązka selera
  • Dodatkowo:
  • makaron nitki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rosół

Przygotowanie

  1. Wodę wlać do garnka. W czasie gotowana dodać liście laurowe i ziele angielskie.
    Kiedy woda się zagotuje, dodać umyte mięso.
    Zmniejszyć gaz i gotować godzinę. Tak żeby tylko mrugało. Następnie obrać i umyć warzywa. Dodać do garnka z mięsem.
    Jeśli nie macie świeżego lubczyku, można dodać suszony, ale dopiero później.
    Wtedy kiedy sól. Ja mam zawsze zamrożony
    w zapasie :)
    Cebulę obrać i opalić. Można nabić ją na widelec
    i opalić nad palnikiem.
    Dodać do gotującego się rosołu. Gotować jeszcze minimum 2 godziny.

  2. W międzyczasie ściągnąć szumowiny. Pół godziny przed końcem gotowania,
    dodać sól, według uznania.
    Rosół gotuję 3-4 godziny na bardzo małym gazie.
    Podaję z makaronem nitki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń