Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół benedyktyński to wyjątkowe danie, które łączy tradycyjną recepturę z dość nietypowymi elementami. Jest niezwykle aromatyczny dzięki połączeniu mięsa gotowanego i smażonego. To zupa idealna nie tylko jako pierwsze danie, ale również jako odpowiednio zbilansowany posiłek zaspokajający nawet duży głód.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1240
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39110
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1240
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39110
Składniki
Suchą fasolę namocz przez całą noc w wodzie. Następnie opłucz ją i odstaw.
Do dużego garnka włóż porcję rosołową z kurczaka i zalej ją wodą. Gotuj ją na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, a następnie dodaj warzywa – marchewkę i seler, a po następnych 20 minutach pierś z kurczaka.
Gotuj rosół przez następną godzinę, a potem odcedź go. Pierś z kurczaka wyjmij i pokrój w kostkę; marchewkę w plasterki. Odstaw.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną szalotkę, a następnie kawałki kurczaka. Smaż całość przez ok. 2 minuty, często mieszając.
Na patelnię wlej chochelkę bulionu i dobrze zeskrob wszystkie kawałki mięsa, które przywarły do dna. Przenieś zawartość z powrotem do garnka z rosołem i wymieszaj. Dołóż też fasolę.
Gotuj całość przez kolejne 50-60 minut, pod koniec dokładając pokrojoną i odłożoną wcześniej marchewkę.
Rosół benedyktyński dopraw do smaku sokiem z cytryny. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Przechowuj go w lodówce do 2 dni, pod przykryciem.