Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół benedyktyński to wyjątkowe danie, które łączy tradycyjną recepturę z dość nietypowymi elementami. Jest niezwykle aromatyczny dzięki połączeniu mięsa gotowanego i smażonego. To zupa idealna nie tylko jako pierwsze danie, ale również jako odpowiednio zbilansowany posiłek zaspokajający nawet duży głód.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7842
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1012
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13596
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7842
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1012
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13596
Składniki
Suchą fasolę namocz przez całą noc w wodzie. Następnie opłucz ją i odstaw.
Do dużego garnka włóż porcję rosołową z kurczaka i zalej ją wodą. Gotuj ją na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, a następnie dodaj warzywa – marchewkę i seler, a po następnych 20 minutach pierś z kurczaka.
Gotuj rosół przez następną godzinę, a potem odcedź go. Pierś z kurczaka wyjmij i pokrój w kostkę; marchewkę w plasterki. Odstaw.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną szalotkę, a następnie kawałki kurczaka. Smaż całość przez ok. 2 minuty, często mieszając.
Na patelnię wlej chochelkę bulionu i dobrze zeskrob wszystkie kawałki mięsa, które przywarły do dna. Przenieś zawartość z powrotem do garnka z rosołem i wymieszaj. Dołóż też fasolę.
Gotuj całość przez kolejne 50-60 minut, pod koniec dokładając pokrojoną i odłożoną wcześniej marchewkę.
Rosół benedyktyński dopraw do smaku sokiem z cytryny. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Przechowuj go w lodówce do 2 dni, pod przykryciem.