Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół Bernardynów to bardziej pożywna wersja klasyki goszczącej na niedzielnym stole. Zawiera dużo mięsa i nieco mniej warzyw, przez co zaspokaja nawet silniejszy głód. Nie brakuje jednak odświeżającego smaku natki pietruszki. Świetnie sprawdzi się latem, podczas upalnych dni, kiedy lekka i aromatyczna zupa jest wystarczającym obiadem dla całej rodziny.
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 293
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1629
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 293
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1629
Składniki
Do garnka włóż porcję rosołową z kurczaka i udka. Zalej je wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj całość przez ok. 1 godzinę, zbierając szumowiny z wierzchu.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną drobno cebulę i pokrojony w kostkę seler naciowy. Przełóż je do garnka razem z marchewką i związaną natkę pietruszki. Gotuj całość przez następną godzinę.
Odcedź całość na durszlaku, a następnie na sitku.
Z porcji rosołowej i udek z kurczaka oddziel mięso. Marchewkę pokrój w plasterki lub słupki. Dodaj je z powrotem do zupy razem z oddzielonym mięsem.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i kurkumę. Wymieszaj wszystko.
Wsyp makaron i gotuj go w zupie przez czas wskazany na opakowaniu.
Rosół Bernardynów przelej do głębokich misek. Podawaj na ciepło, posypany siekaną natką pietruszki.
Przechowuj zupę w lodówce przez maksymalnie 3 dni.