Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywny rosół z kluskami, świetnie nadaje się na pierwsze danie obiadowe.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1794
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8350
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 743
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253334
Polecam.
Odsłon: 1436
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1794
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8350
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 743
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253334
Polecam.
Odsłon: 1436
Składniki
Porcje rosołowe dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy włoszczyznę (bez cebuli), czosnek, liść laurowy sól i gotujemy. Obieramy cebulę, przypalamy na ogniu i dodajemy do rosołu. Gdy na powierzchni rosołu pojawi się piana tzw. szumowina, zbieramy delikatnie łyżką. Rosół gotujemy na małym ogniu (w trakcie gotowania może ubywać wody, trzeba dolewać zimnej wody).
Do rondelka wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, grysik i wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy, aby grysik napęczniał.
Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy porcje rosołowe.Bierzemy małą łyżeczkę i porcjami kładziemy kluski ( czubek łyżeczki) na gotujący się rosół. Gotujemy 10 min. następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy, aby kluski napęczniały na ok 15 min. Doprawiamy solą, pieprzem, dekorujemy natką pietruszki według uznania. Życzę smacznego :-)