Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywny rosół z kluskami, świetnie nadaje się na pierwsze danie obiadowe.
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20590
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2275
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i ar...
Odsłon: 37
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20590
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2275
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i ar...
Odsłon: 37
Składniki
Porcje rosołowe dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy włoszczyznę (bez cebuli), czosnek, liść laurowy sól i gotujemy. Obieramy cebulę, przypalamy na ogniu i dodajemy do rosołu. Gdy na powierzchni rosołu pojawi się piana tzw. szumowina, zbieramy delikatnie łyżką. Rosół gotujemy na małym ogniu (w trakcie gotowania może ubywać wody, trzeba dolewać zimnej wody).
Do rondelka wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, grysik i wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy, aby grysik napęczniał.
Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy porcje rosołowe.Bierzemy małą łyżeczkę i porcjami kładziemy kluski ( czubek łyżeczki) na gotujący się rosół. Gotujemy 10 min. następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy, aby kluski napęczniały na ok 15 min. Doprawiamy solą, pieprzem, dekorujemy natką pietruszki według uznania. Życzę smacznego :-)