Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół drobiowy z kluskami grysikowymi.

Rosół drobiowy z kluskami grysikowymi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 2513

Dodano:

Odsłon: 1913

Pożywny rosół z kluskami, świetnie nadaje się na pierwsze danie obiadowe.

Składniki

  • 2 porcje rosołowe z kurczaka
  • włoszczyzna ( por, seler, pietruszka, marchewka, kap. włoska, cebula)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 jajka
  • 12 łyżek grysiku
  • 2 1/2 l wody
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Porcje rosołowe dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy włoszczyznę (bez cebuli), czosnek, liść laurowy sól i gotujemy. Obieramy cebulę, przypalamy na ogniu i dodajemy do rosołu. Gdy na powierzchni rosołu pojawi się piana tzw. szumowina, zbieramy delikatnie łyżką. Rosół gotujemy na małym ogniu (w trakcie gotowania może ubywać wody, trzeba dolewać zimnej wody).

  2. Do rondelka wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, grysik i wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy, aby grysik napęczniał.

  3. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy porcje rosołowe.Bierzemy małą łyżeczkę i porcjami kładziemy kluski ( czubek łyżeczki) na gotujący się rosół. Gotujemy 10 min. następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy, aby kluski napęczniały na ok 15 min. Doprawiamy solą, pieprzem, dekorujemy natką pietruszki według uznania. Życzę smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń