Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół Dworski

Rosół Dworski

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2914

Dodano:

Odsłon: 19099

Rosołek zawsze przygotowywany przez moją mamę, która nauczyła się go od mojej babci a ta od swojej itd. Taka nasza mała mazowiecka tradycja. Mówią że rosół to nie zupa ale w zimne pochmurne wieczory po długim dniu pracy rozgrzewa lepiej niż herbata z miodem i cytryną:)

Składniki

  • 1 kg mięsa kury z kośćmi
  • 50 dag wołowiny z kością
  • ogon wołowy
  • 1 średnia cebula
  • 4 spore marchewki
  • kawałek kożenia selera
  • 2 średnie pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 gożdziki
  • 2 suszone grzyby
  • gałązka estragonu
  • gałązka tymianku
  • liście lubczyku
  • Sól
  • pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rosół Dworski

Przygotowanie

  1. Mięso umyć zalać wodą i gotować.
    Gdy pojawią się szumowiny zebrać.
    Następnie dodać obrane i oczyszczone warzywa, grzyby, zioła (oprócz lubczyku) i przyprawy.
    Gotować na wolnym ogniu ok 2-3 godzin aż mięsko będzie miękkie.
    Na koniec przecedzić i doprawić solą i pieprzem i lubczykiem.
    Mięsko można wykorzystać podając z rosołem, bądź zrobić farsz na pierogi ( też są przepyszne).
    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń