Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół jagnięcy

Rosół jagnięcy

Autor:

Przepisów i artykułów: 743 Ocena: 15372

Dodano:

Odsłon: 4979

Przepis teściowej z serca tart. Obowiązkowo z ziemniakami.

Składniki

  • łopatka jagnięca i pasek żeberek- około 1kg miesa z kością
  • wszytskie dobra bulionowe:
  • marchew, ćwierć selera, piertuszka, cebula, 3 ząbki czosnku
  • nacie: selera i pietruszki- w wersji arabskiej może być kolendra
  • Lubczyk, szczypior i koperek
  • sól, pieprz, chili
  • ziemniaki- 3szt na osobę
  • ziele angielskie, lisć laurowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rosół jagnięcy

Przygotowanie

  1. Uwielbiam rosoły i jagnięcinę, ten rosół był dla mnie sporym odkryciem smakowym.

    Łopatkę i żeberka włożyłam do półtora litra zimnej wody w garnku. Dodałam wszystkie składniki, jak obrane warzywa, opalona cebulę, jeden ząbek czosnku- reszta na później. Zieleninę związałam w pęczek, zostawiłam trochę naci pietruszki do posypania rosołu. Jeszcze liść i ziele i chili. Sol i pieprz dodam na końcu.

    Jagnięcinę gotowałam do miękkości- może być ponad godzina.

    Obrane i grubo pokrojone kartofle wstawiłam pół godziny przed końcem gotowania rosołu.

    Po ugotowaniu rosołu wyłączyłam ogień, wyjęłam mięso, usunęłam kości a mięso pokroiłam na kawałeczki. Wyjęłam tez zbędny pęczek zieleniny.

    Do rosołu przecisnęłam przez praskę dwa ząbki czosnku, dodałam nać pietruszki, sól i pieprz do smaku. Po paru minutach smaki się przegryzły i gotowe. Najlepsze z odparowanymi ziemniakami.

    Uwielbiam!


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń