Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis teściowej z serca tart. Obowiązkowo z ziemniakami.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 708
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 467
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 708
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 467
Składniki
Uwielbiam rosoły i jagnięcinę, ten rosół był dla mnie sporym odkryciem smakowym. Łopatkę i żeberka włożyłam do półtora litra zimnej wody w garnku. Dodałam wszystkie składniki, jak obrane warzywa, opalona cebulę, jeden ząbek czosnku- reszta na później. Zieleninę związałam w pęczek, zostawiłam trochę naci pietruszki do posypania rosołu. Jeszcze liść i ziele i chili. Sol i pieprz dodam na końcu. Jagnięcinę gotowałam do miękkości- może być ponad godzina. Obrane i grubo pokrojone kartofle wstawiłam pół godziny przed końcem gotowania rosołu. Po ugotowaniu rosołu wyłączyłam ogień, wyjęłam mięso, usunęłam kości a mięso pokroiłam na kawałeczki. Wyjęłam tez zbędny pęczek zieleniny. Do rosołu przecisnęłam przez praskę dwa ząbki czosnku, dodałam nać pietruszki, sól i pieprz do smaku. Po paru minutach smaki się przegryzły i gotowe. Najlepsze z odparowanymi ziemniakami. Uwielbiam!