Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 743 Ocena: 15372
Dodano: 11.09.2018
Odsłon: 4979
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Uwielbiam rosoły i jagnięcinę, ten rosół był dla mnie sporym odkryciem smakowym.
Łopatkę i żeberka włożyłam do półtora litra zimnej wody w garnku. Dodałam wszystkie składniki, jak obrane warzywa, opalona cebulę, jeden ząbek czosnku- reszta na później. Zieleninę związałam w pęczek, zostawiłam trochę naci pietruszki do posypania rosołu. Jeszcze liść i ziele i chili. Sol i pieprz dodam na końcu.
Jagnięcinę gotowałam do miękkości- może być ponad godzina.
Obrane i grubo pokrojone kartofle wstawiłam pół godziny przed końcem gotowania rosołu.
Po ugotowaniu rosołu wyłączyłam ogień, wyjęłam mięso, usunęłam kości a mięso pokroiłam na kawałeczki. Wyjęłam tez zbędny pęczek zieleniny.
Do rosołu przecisnęłam przez praskę dwa ząbki czosnku, dodałam nać pietruszki, sól i pieprz do smaku. Po paru minutach smaki się przegryzły i gotowe. Najlepsze z odparowanymi ziemniakami.
Uwielbiam!
Na skróty
Komentarze do przepisu (12)

babcitereskiciasta 13 września 2018Zgłoś do usunięcia
Jeszcze takiego nie jadłam a musi być pyszny.:) Odpowiedzi: 3 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

basiliana 12 września 2018Zgłoś do usunięcia
Bardzo aromatyczny rosół, idealny na jesień. Z ziemniakami jeszcze nie próbowałam. Odpowiedzi: 3 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 12 września 2018Zgłoś do usunięcia
Pamiętam z dzieciństwa ;-D Odpowiedzi: 3 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz