Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 396
Dodano: 11.02.2013
Odsłon: 18508
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Zagotować 3 litry wody, włożyć do niej mięso wołowe i przyprawy. Po około półgodzinie dodać kurczaka, po godzinie dołożyć włoszczyznę, potem cebulę. Pozwolić rosołowi dochodzić jeszcze około 2-3godziny. Najważniejsze, żeby rosół mocno się nie gotował, tylko bardzo delikatnie "bulgotał".
Gdy przestygnie koniecznie przelać przez sito. Ocalić marchewkę:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

Kocurekwkuchni 17 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Jacku, spróbuj kiedyś, te przyprawy nie są mocno wyczuwalne, bardzo delikatnie podkreślają smak rosołu. br /Z tą pianą jedni piszą, żeby ją zbierać, inni, żeby zostawić, bo się i tak wygotuje, a jest kwintesencją. Ile kuchni, ilu kucharzy, tyle różnych przepisów na rosół:)
8 Kto głosował? | Odpowiedz

Jacek1310 17 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Od kiedy do rosołu dodaje się liście i ziele ????!!!!8 Kto głosował? | Odpowiedz

smakoszka1950 17 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Też tak gotuję rosołek i jest pyszny. Dodam tylko uwagę odnośnie sporu dot.zimnej czy gorącej wody....Jeżeli zależy nam na przepysznym rosole, to mięsko wołowe dajemy do zimnej, aby oddało swe smaki, a zbierający się szum po prostu zbieramy łyżką. Natomiast jeżeli mięso to planujemy podać "bez przerabiania", np. na drugie danie z ziemniaczkami, to można je dać do gorącej, aby więcej soków w nim pozostało. Ale tak naprawdę, to wszystko zależy od gatunku mięsa i właściwych proporcji mięsa i pozostałych składników.9 Kto głosował? | Odpowiedz

kryska 13 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
moja kolezanka gotuje rosol z dodatkiem kaczki,wiec ja tez sie w takowa zaopatrzylam pocielam na kawalki ,zamrozilam i jak gotuje rosolek to z wlasnie z ta kaczka. jest pyszny.4 Kto głosował? | Odpowiedz

Kocurekwkuchni 11 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
I tak sobie myślę Nektarynko, że to nie "wielka pomyłka" tylko inny sposób gotowania po prostu:)5 Kto głosował? | Odpowiedz

Kocurekwkuchni 11 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Też zawsze wrzucałyśmy do zimnej wody, ale ostatnio wyczytałyśmy taką opcję i wychodzi naprawdę wspaniały. Nie wytrąca się piana z mięsa i jest bardziej klarowny.5 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 11 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Ja też zawsze daję mięso do zimnej wody -)7 Kto głosował? | Odpowiedz

Nektarynka 11 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Gotując rosół, mięso wrzucamy do zimnej wody aby mięso oddało to co najlepsze.Wrzucanie mięsa na gotującą wodę to wielka pomyłka.12 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 11 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
to jest właśnie sedno rosołu ! :) bravo ! :) i 5 oczywiście9 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 11 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Taki rosół z mieszanego mięsa jest najlepszy:-)))58 Kto głosował? | Odpowiedz