Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół orleański z ryżem i groszkiem

Rosół orleański z ryżem i groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 293

Dodano:

Odsłon: 2523

Rosół orleański z ryżem, chrupiącym zielonym groszkiem i drobiowymi pulpetami na pewno zasmakuje nie tylko mięsożercom.

Składniki

  • 2 litry wcześniej ugotowanego rosołu
  • 200 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 bułka kajzerka
  • 2 żółtka
  • szklanka suchego ryżu
  • szklanka zielonego mrożonego groszku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szklankę ryżu zalać dwiema szklankami wody, posolić i ugotować.

    W czasie, gdy ryż się gotuje przygotować pulpeciki: mięso mielone doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać z bułką namoczoną w mleku lub w wodzie. Bułka musi być odciśnięta. Z mięsa formować podłużne „kluseczki”, wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Gotować kilka minut. Według przepisu mięso powinno być podsmażone na maśle, ale wtedy niemożliwe jest uformowanie kluseczek.

    Poczekać, aż ryż ostygnie, następnie podsmażyć go na maśle, aby stał się bardziej sypki.

    Do gotującego się rosołu wsypać mrożony groszek i pulpeciki. Gotować 5-8 minut. Następnie rozlać na talerze z przygotowanym ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń