Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podstawą tego rosołu są dwa rodzaje mięsa – wołowina i drób. Jeśli chodzi o wołowinę, możesz wybrać mostek lub łopatkę, natomiast z drobiu sprawdzą się szydełka, korpus lub udko. Najważniejsza jest dobra jakość mięsa, zatem użyj wołowiny z pewnego źródła i drobiu z wolnego wybiegu. Pamiętaj, aby dodać mięso z kością – dzięki temu wywar będzie bardzo esencjonalny. Rosół jest idealny na niedzielny obiad, podany tradycyjnie z makaronem lub w wersji po włosku – ze smakowitymi tortellini. Z podanej ilości składników przygotujesz dużą porcję wywaru, idealną na rodzinne uroczystości. Pozostałości tego wołowo-drobiowego rosołu wykorzystaj do przygotowania innej zupy, sosu lub gulaszu.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Mięso dokładnie opłucz w zimnej wodzie, następnie włóż do garnka. Obierz marchewki, cebulę, pietruszki i seler. Potnij każde warzywo na 3-4 części i także włóż do garnka. Dodaj liście laurowe i ewentualnie jałowiec oraz goździki. Wszystko zalej bardzo zimną wodą, ustaw na ogniu, przykryj pokrywką i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do małego, lekko uchyl pokrywkę i gotuj przez godzinę. W międzyczasie zbieraj powstałą pianę za pomocą łyżki, aby wywar wyszedł bardziej klarowny.
Po godzinie dodaj opłukany i pokrojony na kilka części por i kontynuuj gotowanie przez następne 3 godziny. Pod koniec gotowania dodaj sól, czarny pieprz i opłukaną natką pietruszki. W międzyczasie ugotuj makaron lub inne dodatki, z którymi chcesz podać rosół.
Ugotowany rosół wołowo-drobiowy odcedź i podawaj gorący. Do talerzy możesz wrzucić także kawałki ugotowanej marchewki i drobiowe mięso obrane z kości.