Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół wołowy to bogactwo warzyw, aromatycznego i sycącego mięsa, a do tego wielu witamin. Przygotuj go według tradycyjnej receptury.
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 79
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 939
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 79
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 939
Składniki
Wołowinę opłucz pod zimną wodą, usuń ewentualne resztki krwi i włókien. Włóż ją do dużego garnka. Zalej wodą i wstaw na palnik.
W tym czasie przygotuj warzywa. Marchewki, pietruszki i seler obierz, pokrój na większe kawałki. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część, przekrój na pół. Cebulę przekrój na pół i opal nad gazem lub na suchej patelni.
Kiedy woda zacznie się gotować, wrzuć warzywa. Po ponownym zagotowaniu, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Zostaw na małym ogniu na około dwie godziny. Na ostatnie 15 minut dorzuć kilka gałązek natki pietruszki.
Wyjmij mięso i warzywa. Możesz je pokroić i dodać do zupy (np. marchewkę) lub wykorzystać do innych dań. Rosół przecedź przez sitko, aby był klarowny. Podawaj z makaronem.