Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak znudził nam się rosół z makaronem, możemy podać go z kluseczkami wątrobianymi. Taki rosół pojawiał się tradycyjnie na niedzielny obiad u mojej Babci :) Kluseczki wątrobiane robi się dość szybko. Są jednocześnie delikatne i wyraziste w smaku, dzięki sporej ilości pieprzu.
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 48
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 116
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 57
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 57
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2951
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 48
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 116
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 57
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 57
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2951
Składniki
Rosół wołowy Warzywa obieramy i płuczemy. Mięso płuczemy i osuszamy. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy mięso i warzywa. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok. 4 godzin (im dłużej tym lepiej), pod uchyloną pokrywką. Jeżeli odparuje nam za dużo wody, można uzupełnić. Pod koniec gotowania próbujemy i jeżeli trzeba doprawiamy według własnego smaku. Mój jest dobrze słony i pikantny.
Kluseczki wątrobiane Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Wątróbkę czyścimy z błonek. Wątróbkę mielimy razem z cebulą, a pod koniec mielenia wsypujemy bułkę tartą (dzięki temu wyczyścimy maszynkę :) ). Do masy dodajemy jajko i stopniowo wsypujemy mąkę (tyle, aby ciasto było gęste), doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Kluseczki powinny być dość pikantne. Kluseczki wrzucamy do lekko osolonego wrzątu za pomocą łyżki lub łyżeczki i gotujemy przez około 5 minut. Wyławiamy je łyżką cedzakową i podajemy z rosołem.