Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół wołowy z kluseczkami wątrobianymi

Rosół wołowy z kluseczkami wątrobianymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2576

Dodano:

Odsłon: 917

Jak znudził nam się rosół z makaronem, możemy podać go z kluseczkami wątrobianymi. Taki rosół pojawiał się tradycyjnie na niedzielny obiad u mojej Babci :) Kluseczki wątrobiane robi się dość szybko. Są jednocześnie delikatne i wyraziste w smaku, dzięki sporej ilości pieprzu.

Składniki

  • Szponder wołowy - 500 g
  • Marchew - 2 szt. małej
  • Seler - kawałek
  • Pietruszka - 2 szt.
  • Por - nieduży kawałek
  • Cebula - 1 szt.
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Lubczyk ogrodowy - kilka liści
  • Ziele angielskie - 6 szt.
  • Pieprz ziarnisty - płaska łyżeczka
  • Vegeta i pieprz - do smaku
  • Kluseczki wątrobiane: Wątróbka - 450 g
  • Mąka - niepełna szklanka
  • Cebula - 1 szt.
  • Jajka - 1 szt.
  • Bułka tarta - 3-4 łyżki
  • Sól i pieprz - do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rosół wołowy z kluseczkami wątrobianymi

Przygotowanie

  1. Rosół wołowy

    Warzywa obieramy i płuczemy. Mięso płuczemy i osuszamy. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy mięso i warzywa. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok. 4 godzin (im dłużej tym lepiej), pod uchyloną pokrywką. Jeżeli odparuje nam za dużo wody, można uzupełnić. Pod koniec gotowania próbujemy i jeżeli trzeba doprawiamy według własnego smaku. Mój jest dobrze słony i pikantny.

  2. Kluseczki wątrobiane

    Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Wątróbkę czyścimy z błonek. Wątróbkę mielimy razem z cebulą, a pod koniec mielenia wsypujemy bułkę tartą (dzięki temu wyczyścimy maszynkę :) ). Do masy dodajemy jajko i stopniowo wsypujemy mąkę (tyle, aby ciasto było gęste), doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Kluseczki powinny być dość pikantne.

    Kluseczki wrzucamy do lekko osolonego wrzątu za pomocą łyżki lub łyżeczki i gotujemy przez około 5 minut. Wyławiamy je łyżką cedzakową i podajemy z rosołem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń