Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To zupa o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumianym kolorze, idealna dla miłośników kaczki. Do rosołu z kaczki najlepsze są puszyste, delikatne w smaku kluseczki francuskie, ale można go podać z makaronem lub z małymi pierożkami nadziewanymi mięsem drobiowym.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 145
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 870
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 515
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 566
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 145
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 870
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 515
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 566
Składniki
Do dużego garnka (5 litrów) wlewamy 3l wody zimnej, wkładamy porcję rosołową z kaczki i udka kurczaka, doprowadzamy całość do wrzenia, Gotujemy na wolniutkim ogniu (rosół ma tylko pyrkać), zbieramy szumowiny. Po godzinie dodajemy obraną i pokrojoną na części włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, grzybki, cebulę w całości i w łupinie, lubczyk, solimy rosół (1 łyżka soli) i dodajemy 1 czubatą łyżeczkę cukru. Teraz gotujemy zupę na małym ogniu ok. 2 godziny, aż zacznie wydobywać się z garnka piękny aromat rosołu. na koniec doprawiamy ostatecznie do smaku solą, pieprzem i ewentualnie maggi. Posiekaną zieloną pietruszką posypujemy rosół już na talerzu! Rosół przecedzamy i gotowe.
„Utrzeć na pianę masło, wbić żółtko, zmieszać z masłem, dodać szczyptę (…) soli. Ubić na pianę białko i zmieszać lekko sypiąc jednocześnie mąkę. Kłaść łyżką podłużne, cienkie kluseczki na przecedzony i gotujący się w rondlu rosół, maczając za każdym razem łyżkę w rosole. Przykryć pokrywą, gotować 5 minut i zaraz podawać, póki kluski są pełne i pulchne.”
Według tego przepisu kluseczki francuskie do rosołu, zup mlecznych i czerniny robiła nasza babcia Zosia. My potroiłyśmy składniki i gotowałyśmy kluseczki w osobnym garnku, w osolonym wrzątku. Kluski są przepyszne, lekkie, puszyste i bardzo maślane.
Nasze rady dotyczące gotowania rosołu:
Garnka z gotującym wywarem nie powinno się przykrywać pokrywką, rosół będzie klarowny,
Nie wszyscy szumują rosół, szumowiny i tak opadną na dno garnka, a zupa nie mętnieje od szumowin, wystarczy dać jej ” odpocząć” 15 min po ugotowaniu. Tak robiły nasze babcie, odstawiając gotowy rosół na brzeg kuchni. Rosół nabierał ” mocy ” i pięknie się klarował,
Cukier można dodać do rosołu, ale też nie trzeba. W naszym domu dodawało się cukier (pomimo dużej ilości marchewki, która daje słodycz zupie) do rosołu z kaczki, a także do wszelkich kwaśnych zup, takich jak pomidorowa, ogórkowa czy kapuśniak.