Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego przepisu. Dodatek groszku konserwowego i podsmażonego pora z cebulą dodają świetnego smaku.
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26711
Jeśli sądziliście, że znacie już wszystkie sposoby na podanie białej kiełbasy...
Odsłon: 273
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 44
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26711
Jeśli sądziliście, że znacie już wszystkie sposoby na podanie białej kiełbasy...
Odsłon: 273
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 44
Składniki
Porcję rosołową wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody. Zagotuj. W tym czasie obierz marchewki, pietruszki i seler.
Kiedy woda się zagotuje, wrzuć warzywa i zmniejsz moc palnika. Rosół powinien delikatnie mrugać, ale nie gotować się na dużym ogniu. Dodaj liście laurowe, ziela angielskie, sól i pieprz. Pozostaw tak na godzinę.
W tym czasie ugotuj kaszę jęczmienną. Skróć czas gotowania o 2-3 minuty względem instrukcji na opakowaniu.
Z pora odkrój białą i jasnozieloną część. Posiekaj drobno. Tak samo zrób z cebulą. Na oleju podsmaż por i cebulę, co jakiś czas mieszając aż się zeszklą. Odstaw.
Teraz wyciągnij wszystkie warzywa i mięso z rosołu. Marchewki podziel na półplasterki, pietruszkę w kostkę. Dodaj ponownie do zupy, zostawiając na zewnątrz seler. Z mięsa pozbądź się kości i chrząstek. Przełóż do garnka. Dodaj por i cebulę. Gotuj przez kolejne 15 minut.
Dodaj kaszę jęczmienną oraz odsączony groszek. Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut.