Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego przepisu. Dodatek groszku konserwowego i podsmażonego pora z cebulą dodają świetnego smaku.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16743
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 303
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 814
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23088
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16743
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 303
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 814
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23088
Składniki
Porcję rosołową wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody. Zagotuj. W tym czasie obierz marchewki, pietruszki i seler.
Kiedy woda się zagotuje, wrzuć warzywa i zmniejsz moc palnika. Rosół powinien delikatnie mrugać, ale nie gotować się na dużym ogniu. Dodaj liście laurowe, ziela angielskie, sól i pieprz. Pozostaw tak na godzinę.
W tym czasie ugotuj kaszę jęczmienną. Skróć czas gotowania o 2-3 minuty względem instrukcji na opakowaniu.
Z pora odkrój białą i jasnozieloną część. Posiekaj drobno. Tak samo zrób z cebulą. Na oleju podsmaż por i cebulę, co jakiś czas mieszając aż się zeszklą. Odstaw.
Teraz wyciągnij wszystkie warzywa i mięso z rosołu. Marchewki podziel na półplasterki, pietruszkę w kostkę. Dodaj ponownie do zupy, zostawiając na zewnątrz seler. Z mięsa pozbądź się kości i chrząstek. Przełóż do garnka. Dodaj por i cebulę. Gotuj przez kolejne 15 minut.
Dodaj kaszę jęczmienną oraz odsączony groszek. Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut.