Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego przepisu. Dodatek groszku konserwowego i podsmażonego pora z cebulą dodają świetnego smaku.
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101048
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5622
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101048
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5622
Składniki
Porcję rosołową wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody. Zagotuj. W tym czasie obierz marchewki, pietruszki i seler.
Kiedy woda się zagotuje, wrzuć warzywa i zmniejsz moc palnika. Rosół powinien delikatnie mrugać, ale nie gotować się na dużym ogniu. Dodaj liście laurowe, ziela angielskie, sól i pieprz. Pozostaw tak na godzinę.
W tym czasie ugotuj kaszę jęczmienną. Skróć czas gotowania o 2-3 minuty względem instrukcji na opakowaniu.
Z pora odkrój białą i jasnozieloną część. Posiekaj drobno. Tak samo zrób z cebulą. Na oleju podsmaż por i cebulę, co jakiś czas mieszając aż się zeszklą. Odstaw.
Teraz wyciągnij wszystkie warzywa i mięso z rosołu. Marchewki podziel na półplasterki, pietruszkę w kostkę. Dodaj ponownie do zupy, zostawiając na zewnątrz seler. Z mięsa pozbądź się kości i chrząstek. Przełóż do garnka. Dodaj por i cebulę. Gotuj przez kolejne 15 minut.
Dodaj kaszę jęczmienną oraz odsączony groszek. Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut.