Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół z kluskami z kaszy manny to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Takie danie przygotowywały nasze babcie, by mieć pewność, że wszyscy wstaną od stołu najedzeni. Tajemnicą wyjątkowości tej zupy są leciutkie, ale sycące kluski z kaszy, śmietany, jajek i masła. O ile nie wszystkie dania z czasów PRL-u cieszą się dziś popularnością, o tyle rosół z kluskami z kaszy manny jest wart przypomnienia.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11379
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 54
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7656
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154972
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1080
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11379
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 54
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7656
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154972
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1080
Składniki
Kurczaka rozbierz na części, zalej zimną wodą. Dodaj ziarna pieprzu, ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu.
Obierz warzywa i cebulę. Cebulę przekrój na pół i obie części opal nad palnikiem. Wrzuć ją do gotującego się kurczaka.
Po upływie pół godziny dodaj obrane warzywa. Gotuj wszystko na małym ogniu jeszcze przez 45 minut. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem, gotuj jeszcze przez 10 minut.
Wbij jajka do miski, posól i ubij z masłem na gładką masę. Dodaj do masy kaszę mannę i dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj śmietanę tak, by ciasto miało lejącą się konsystencję. Odstaw ciasto na kwadrans, by kasza napęczniała.
Zagotuj wodę w garnku, osól ją. Wrzucaj łyżką kluski do wrzątku i gotuj na małym ogniu od 5 do 7 minut od ich wypłynięcia. Odcedź i podawaj z rosołem posypanym natką pietruszki.
Kluski z kaszy manny możesz też rzucać bezpośrednio do wrzącego na małym ogniu rosołu. Straci on jednak klarownoś. W takim wypadku lepiej zjeść cały rosół od razu. Przechowywany razem z kluskami w lodówce może zamienić się w papkę.