Rosół z kurczaka to klasyczne, polskie danie, które jest obowiązkowym daniem na niedzielnym stole. Prawidłowo przygotowany powinien wolno się gotować nawet przez 4 godziny. Zupa z tego przepisu będzie esencjonalna i przejrzysta, o mocnym smaku warzyw i drobiu.
Rosół z kurczaka
Składniki
- 1 kurczak z wolnego wybiegu lub 1,5 kg udek z kurczaka
- 6 marchewek
- 6 korzeni pietruszki
- 1 seler
- 1 średnia cebula
- 1 por
- ćwiartka kapusty włoskiej
- pęczek pietruszki
- pęczek lubczyku
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 5 listków laurowych
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
Dodatkowo:
- makaron do podania
Składniki
- 1 kurczak z wolnego wybiegu lub 1,5 kg udek z kurczaka
- 6 marchewek
- 6 korzeni pietruszki
- 1 seler
- 1 średnia cebula
- 1 por
- ćwiartka kapusty włoskiej
- pęczek pietruszki
- pęczek lubczyku
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 5 listków laurowych
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
Dodatkowo:
- makaron do podania

Etapy przygotowania
Warzywa z wyłączeniem cebuli umyj i obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki: korzenie na paski, pora w plasterki.
Kurczaka oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Jeśli używasz całego, podziel go na mniejsze partie, by wszystko zmieściło się w garnku.
Cebulę obierz z brudnej skórki, ale pozostaw jedną warstwę żółtej skórki.
Wszystkie przygotowane wcześniej składniki przełóż do garnka i zalej wodą tak, by wszystko było przykryte.
Dopraw wszystkimi przyprawami z wyłączeniem soli.
Garnek ustaw na najmniejszym ogniu i gotuj przez 3 godziny. Przez cały czas rosół z kurczaka powinien delikatnie pyrkać, nie zagotować.
Natkę pietruszki i lubczyk grubo posiekaj i dodaj do zupy. Trzymaj dalej na najmniejszym ogniu przez kolejną godzinę.
Odcedź bulion na sitku o małych oczkach. Jeśli nie jest on klarowny, schłodź płyn do temperatury pokojowej i dodaj 2 białka jaj. Podgrzej i ponownie przecedź.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Z odcedzonych składników rosołu wyjmij marchewkę i oczyść ją z fusów po gotowaniu.
Do głębokiego talerza przełóż odrobinę makaronu i kilka kawałków marchewki. Zalej gorącym bulionem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 1 kurczak z wolnego wybiegu lub 1,5 kg udek z kurczaka
- 6 marchewek
- 6 korzeni pietruszki
- 1 seler
- 1 średnia cebula
- 1 por
- ćwiartka kapusty włoskiej
- pęczek pietruszki
- pęczek lubczyku
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 5 listków laurowych
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- makaron do podania
Warzywa z wyłączeniem cebuli umyj i obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki: korzenie na paski, pora w plasterki.
Kurczaka oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Jeśli używasz całego, podziel go na mniejsze partie, by wszystko zmieściło się w garnku.
Cebulę obierz z brudnej skórki, ale pozostaw jedną warstwę żółtej skórki.
Wszystkie przygotowane wcześniej składniki przełóż do garnka i zalej wodą tak, by wszystko było przykryte.
Dopraw wszystkimi przyprawami z wyłączeniem soli.
Garnek ustaw na najmniejszym ogniu i gotuj przez 3 godziny. Przez cały czas rosół z kurczaka powinien delikatnie pyrkać, nie zagotować.
Natkę pietruszki i lubczyk grubo posiekaj i dodaj do zupy. Trzymaj dalej na najmniejszym ogniu przez kolejną godzinę.
Odcedź bulion na sitku o małych oczkach. Jeśli nie jest on klarowny, schłodź płyn do temperatury pokojowej i dodaj 2 białka jaj. Podgrzej i ponownie przecedź.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Z odcedzonych składników rosołu wyjmij marchewkę i oczyść ją z fusów po gotowaniu.
Do głębokiego talerza przełóż odrobinę makaronu i kilka kawałków marchewki. Zalej gorącym bulionem.
Klasyk polskich zup bardzo lubię jak jest esencjonalny taki jak ten. Gratuluję