Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół z kurczaka to klasyczne, polskie danie, które jest obowiązkowym daniem na niedzielnym stole. Prawidłowo przygotowany powinien wolno się gotować nawet przez 4 godziny. Zupa z tego przepisu będzie esencjonalna i przejrzysta, o mocnym smaku warzyw i drobiu.
Polecam.
Odsłon: 812
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1524
Polecam.
Odsłon: 812
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1524
Składniki
Warzywa z wyłączeniem cebuli umyj i obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki: korzenie na paski, pora w plasterki.
Kurczaka oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Jeśli używasz całego, podziel go na mniejsze partie, by wszystko zmieściło się w garnku.
Cebulę obierz z brudnej skórki, ale pozostaw jedną warstwę żółtej skórki.
Wszystkie przygotowane wcześniej składniki przełóż do garnka i zalej wodą tak, by wszystko było przykryte.
Dopraw wszystkimi przyprawami z wyłączeniem soli.
Garnek ustaw na najmniejszym ogniu i gotuj przez 3 godziny. Przez cały czas rosół z kurczaka powinien delikatnie pyrkać, nie zagotować.
Natkę pietruszki i lubczyk grubo posiekaj i dodaj do zupy. Trzymaj dalej na najmniejszym ogniu przez kolejną godzinę.
Odcedź bulion na sitku o małych oczkach. Jeśli nie jest on klarowny, schłodź płyn do temperatury pokojowej i dodaj 2 białka jaj. Podgrzej i ponownie przecedź.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Z odcedzonych składników rosołu wyjmij marchewkę i oczyść ją z fusów po gotowaniu.
Do głębokiego talerza przełóż odrobinę makaronu i kilka kawałków marchewki. Zalej gorącym bulionem.