Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy rosół z kurczaka. Podobno pomaga przy przeziębieniu. Jest dobrą bazą dla sosów oraz innych zup.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 59
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 697
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 459
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 130
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 59
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 697
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 459
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 130
Składniki
Kurczaka myjemy i rozcinamy (lub w całości zależy od wielkości garnka), usuwamy kuper. Zagotowujemy wodę i umieszczamy na kilka minut kurczaka we wrzątku. Wylewamy wodę w celu usunięcia szumu (biały nalot), można też wyłowić i nie wylewać wody.
Marchewkę i pietruszkę myjemy i obieramy, wkładamy do garnka z kurczakiem. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nad płomieniem lub podpiekamy na suchej patelni i umieszczamy w garnku. Dodajemy pieprz, sól, ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe. Zalewamy całość wodą około dwoma litrami wody. Gotujemy około 90 minut.
Podajemy z makaronem lub zacierkami. Można posypać natką pietruszki oraz szczypiorkiem.