Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy rosół z kurczaka. Podobno pomaga przy przeziębieniu. Jest dobrą bazą dla sosów oraz innych zup.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2053
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 171
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2053
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 171
Składniki
Kurczaka myjemy i rozcinamy (lub w całości zależy od wielkości garnka), usuwamy kuper. Zagotowujemy wodę i umieszczamy na kilka minut kurczaka we wrzątku. Wylewamy wodę w celu usunięcia szumu (biały nalot), można też wyłowić i nie wylewać wody.
Marchewkę i pietruszkę myjemy i obieramy, wkładamy do garnka z kurczakiem. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nad płomieniem lub podpiekamy na suchej patelni i umieszczamy w garnku. Dodajemy pieprz, sól, ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe. Zalewamy całość wodą około dwoma litrami wody. Gotujemy około 90 minut.
Podajemy z makaronem lub zacierkami. Można posypać natką pietruszki oraz szczypiorkiem.