Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy rosół z kurczaka. Podobno pomaga przy przeziębieniu. Jest dobrą bazą dla sosów oraz innych zup.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2406
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101863
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6255
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2406
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101863
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6255
Składniki
Kurczaka myjemy i rozcinamy (lub w całości zależy od wielkości garnka), usuwamy kuper. Zagotowujemy wodę i umieszczamy na kilka minut kurczaka we wrzątku. Wylewamy wodę w celu usunięcia szumu (biały nalot), można też wyłowić i nie wylewać wody.
Marchewkę i pietruszkę myjemy i obieramy, wkładamy do garnka z kurczakiem. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nad płomieniem lub podpiekamy na suchej patelni i umieszczamy w garnku. Dodajemy pieprz, sól, ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe. Zalewamy całość wodą około dwoma litrami wody. Gotujemy około 90 minut.
Podajemy z makaronem lub zacierkami. Można posypać natką pietruszki oraz szczypiorkiem.