Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy rosół z kurczaka. Podobno pomaga przy przeziębieniu. Jest dobrą bazą dla sosów oraz innych zup.
Przepis na zdrowe pieczone pulpeciki, które zrobiłam z myślą o sobie i niemow...
Odsłon: 95
Idealne danie sezonowe, czyli sałatka ze szparagów i truskawek, jest soczysta...
Odsłon: 66
Przepis na zdrowe pieczone pulpeciki, które zrobiłam z myślą o sobie i niemow...
Odsłon: 95
Idealne danie sezonowe, czyli sałatka ze szparagów i truskawek, jest soczysta...
Odsłon: 66
Składniki
Kurczaka myjemy i rozcinamy (lub w całości zależy od wielkości garnka), usuwamy kuper. Zagotowujemy wodę i umieszczamy na kilka minut kurczaka we wrzątku. Wylewamy wodę w celu usunięcia szumu (biały nalot), można też wyłowić i nie wylewać wody.
Marchewkę i pietruszkę myjemy i obieramy, wkładamy do garnka z kurczakiem. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nad płomieniem lub podpiekamy na suchej patelni i umieszczamy w garnku. Dodajemy pieprz, sól, ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe. Zalewamy całość wodą około dwoma litrami wody. Gotujemy około 90 minut.
Podajemy z makaronem lub zacierkami. Można posypać natką pietruszki oraz szczypiorkiem.