Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy rosół z kurczaka. Podobno pomaga przy przeziębieniu. Jest dobrą bazą dla sosów oraz innych zup.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 266
Królowa grilla :)
Odsłon: 69
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 62
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 266
Królowa grilla :)
Odsłon: 69
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 62
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Składniki
Kurczaka myjemy i rozcinamy (lub w całości zależy od wielkości garnka), usuwamy kuper. Zagotowujemy wodę i umieszczamy na kilka minut kurczaka we wrzątku. Wylewamy wodę w celu usunięcia szumu (biały nalot), można też wyłowić i nie wylewać wody.
Marchewkę i pietruszkę myjemy i obieramy, wkładamy do garnka z kurczakiem. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nad płomieniem lub podpiekamy na suchej patelni i umieszczamy w garnku. Dodajemy pieprz, sól, ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe. Zalewamy całość wodą około dwoma litrami wody. Gotujemy około 90 minut.
Podajemy z makaronem lub zacierkami. Można posypać natką pietruszki oraz szczypiorkiem.