Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny rosół z domowej kury z makaronem
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 319
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 254
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 181
Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 755
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 319
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 254
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 181
Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 755
Składniki
Kurę pokroić w części i umyć.
Włożyć do garnka z zimną wodą. Podgrzać, lecz nie zagotowywać. Wodę zlać i nową nalać. Teraz gotować na małym ogniu z uchyloną pokrywką.Rosół ma tylko ''mrugać''. Jak pojawi się szumowina, to wybierać łyżka cedzakową.
Cebulę pokroić w plastry i przypalić na suchej patelni.Można nad palnikiem, przypiec nadzianą cebulę na widelec.
Przygotować warzywa i przyprawy do rosołu.Z gotowych porcji warzyw do rosołu, kapustę odrzucam.
Po około godziny gotowania, dodać warzywa i przyprawy.
Gotować do miękkości kury. Młodą wystarczy z półtorej godziny a starą nawet 3 godz. Wyjąć mięso i warzywa z rosołu.Rosół przelać przez gęste sitko.Można jeszcze przyprawić i dodać posiekaną natką pietruszki.
Można samemu zrobić domowy makaron.
Makaron sklepowy ugotować w/g przepisu na opakowaniu, lecz ciut krócej. Odcedzić i przełożyć do zimnej wody. Jak przestygnie to ponownie przecedzić.
Na talerz dać, parę łyżek makaronu, pokrojoną marchewkę, natkę i zalać gorącym rosołem. Można porcje mięsa dodać na talerz, albo wykorzystać do krokietów czy pierogów albo klusek śląskich z mięsem.