Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny rosół z domowej kury z makaronem
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 203
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 53
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 360
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 38
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 203
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 53
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 360
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 38
Składniki
Kurę pokroić w części i umyć.
Włożyć do garnka z zimną wodą. Podgrzać, lecz nie zagotowywać. Wodę zlać i nową nalać. Teraz gotować na małym ogniu z uchyloną pokrywką.Rosół ma tylko ''mrugać''. Jak pojawi się szumowina, to wybierać łyżka cedzakową.
Cebulę pokroić w plastry i przypalić na suchej patelni.Można nad palnikiem, przypiec nadzianą cebulę na widelec.
Przygotować warzywa i przyprawy do rosołu.Z gotowych porcji warzyw do rosołu, kapustę odrzucam.
Po około godziny gotowania, dodać warzywa i przyprawy.
Gotować do miękkości kury. Młodą wystarczy z półtorej godziny a starą nawet 3 godz. Wyjąć mięso i warzywa z rosołu.Rosół przelać przez gęste sitko.Można jeszcze przyprawić i dodać posiekaną natką pietruszki.
Można samemu zrobić domowy makaron.
Makaron sklepowy ugotować w/g przepisu na opakowaniu, lecz ciut krócej. Odcedzić i przełożyć do zimnej wody. Jak przestygnie to ponownie przecedzić.
Na talerz dać, parę łyżek makaronu, pokrojoną marchewkę, natkę i zalać gorącym rosołem. Można porcje mięsa dodać na talerz, albo wykorzystać do krokietów czy pierogów albo klusek śląskich z mięsem.