Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół z mięs mieszanych

Przepis dnia 2020-01-02
Rosół z mięs mieszanych

Autor:

Przepisów i artykułów: 2192 Ocena: 48632

Dodano:

Odsłon: 1642

Pierwszy raz od kilku lat w niedzielę rosół mieliśmy :P A co! Czasami trzeba zaszaleć :P

Składniki

  • 1 porcja rosołowa z kaczki wraz ze skrzydełkami
  • 1 udko z kaczki
  • 1 szponder wołowy
  • 300 g łopatki wołowej
  • 300 g łopatki cielęcej
  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 400 g marchewki
  • 300 g pietruszki
  • 1 duży seler
  • 1 por
  • 4 cebule
  • 2 kapelusze prawdziwków
  • 1 kawałek kapusty włoskiej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięsa oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (2 cm ponad poziom mięsa), wsypujemy łyżeczkę soli, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i owoc jałowca. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i „pyrkamy” kilka godzin na małym ogniu.
    Mięsa wyjmujemy, studzimy, oddzielamy od kości.
    Wywar przecedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Zbieramy nadmiar tłuszczu, ponownie podgrzewamy, tym razem dodając obrane warzywa (cebule opalamy, podobnie pietruszkę), grzyby, pęczek natki pietruszki, gotujemy kilka godzin. Warzywa wyjmujemy, marchewki kroimy w talarki.
    Rosół doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z ulubionym makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń