Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna zupa czosnkowa doskonała jako rozgrzewający jesienno-zimowy obiad.
Składniki
Do garna wlać wodę, dodać kostki rosołowe oraz uprzednio obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotować.
Kiedy ziemniaki się gotują, obrać czosnek i cebulę, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na dobrej jakości tłuszczu (najlepiej na oliwie z oliwek). Kiedy cebula nieco się zeszkli, przełożyć zawartość patelni do garnka z ziemniakami.
Następnie na patelni lekko podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i również dorzucić do garnka.
Całość doprawić majerankiem, pieprzem ziołowym, gałką muszkatołową, zielem angielskim i l;listkami laurowymi. Jeśli ktoś lubi, to można dodać jeszcze łyżeczkę mieszanki curry, zupa będzie wtedy jeszcze lepiej "grzała". Na koniec dodać śmietanę i serki topione pokrojone w kosteczkę. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a serki się rozpuszczą. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Aby łatwiej pokroić serki, trzeba je na początku gotowania włożyć do zamrażarki, w ten sposób w momencie, kiedy trzeba będzie je pokroić będą już całkiem nieźle zmrożone :-) Aby śmietana podczas dodawania do zupy, nie zważyła się, należy nieco gorącej zupy wlać do kubka ze śmietaną, zamieszać i dopiero wlać całość do garnka. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)